Stiri 22 aprilie




Mii de elevi constănţeni din clasa a VIII-a intră, din nou, în focurile examenelor. ISJ organizează, pentru a doua oară în acest an, între 23 şi 25 aprilie, o nouă simulare a Evaluării Naţionale. Mâine, în intervalul 12.00 - 14.00, se desfăşoară prima probă, la disciplina Limba şi literatura română, urmând ca joi să aibă loc proba la Matematică. Lucrările scrise vor fi evaluate la nivelul fiecărei unităţii de învăţământ care este şi centru de examen şi evaluarea se va realiza de către profesorii unităţilor şcolare. Rezultatele evaluării vor fi comunicate elevilor, prin afişarea la fiecare centru de examen pe 9 mai, până în ora 12.00.  Lucrările vor fi analizate la nivel de clasă şi vor fi discutate cu elevii şi cu părinţii.

33 de  primarii din Ialomita sunt inglodate in datorii. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa informează că la data de 31 martie, 12 unităţi administrativ teritoriale din judeţ, figurau cu arierate totale  de 1,56 milioane lei.  Tot la aceeaşi dată, 21 de primării înregistrau plăţi restante în valoare totala de aproximativ 5,9 milioane lei. Pe lista restanţierilor, cele mai multe datorii se regăsesc la Primăria Stelnica, cu restanţe de 279 de mii de lei.

Ministrul Transporturilor vrea să introducă bilete de tren low cost pentru ruta Bucureşti-Constanţa. În felul acesta el vrea să atragă din ce în ce mai mulţi bucureşteni să meargă cu trenul la mare de 1 Mai. Şi durata călătoriei va scădea semnificativ, de la cinci la două ore. Relu Fenechiu, promite că, de 1 Mai, putem să circulăm până la mare cu bilete low cost care vor ajunge până la 10 lei de persoană.  durata călătoriei va fi de doar două ore, asta pentru că se încheie lucrările de reabilitare la magistrala Bucureşti-Constanţa.

Notele din liceu vor putea fi luate din nou în considerare pentru admiterea în facultate. Decizia aparţine Ministerului Educaţiei şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Saptamana trecuta a fost publicat ordinul privind organizarea admiterii la facultate pentru anul universitar 2013-2014. Potrivit acestuia,  "la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta şi/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii". Fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba interzisese anul trecut ca mediile din liceu să fie considerate criterii de admitere.

O fetita de doi ani a fost ranita intr-un accident rutier. S-a intamplat  pe o strada din Hirsova.  Un şofer  în vârstă de 31 de ani din localitate  conducea un autoturism. La un moment dat, bărbatul a băgat în marşarier, moment în care a lovit-o pe fetiţă care, lăsată nesupravegheată, se juca pe şosea.  În urma impactului, copila a fost rănită uşor şi se află în afara oricărui pericol

Peste 400 de ialomiţeni au selectaţi vineri în vederea încadrării în muncă în cadrul bursei generale. Vineri la ora 9 centrul Cultural Ionel Perlea din Slobozia a fost luat cu asalt de aproape 1000 de persoane dornice să se angajaze. Agenţia Pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat acţiunea cu pentru de a le facilita angajarea chemând la eveniment peste 500 de angajatori. Însă inviţia a fost onorată de doar 48 de agenţi economici care au oferit 180 de locuri de muncă. Asadar din cei 400 de ialomiţeni selectaţi vor fi încadraţi în muncă doar 180. Directorul AJOFM Georgian Mocănescu a declarat că evenimentul a fost un success şi a reprezentat o oportunitate pentru toţi solicitantii de locuri de muncă interesaţi de a cunoaşte mai bine piata muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă, conform pregătirii lor profesionale, să se reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi mai mari de angajare pe termen mediu şi lung.


Astăzi, se încheie prima etapă de înscriere în învăţământul primar. În judeţul Ialomiţa au fost înscrişi aproximativ 2200 de copii. Dintre care peste 1900 de copii vor avea la începutul anului şcolar 6 ani, iar 300 vor împlini această vârştă după 1 septembrie. Prima etapă de înscriere în învăţământul primar se încheie astăzi, iar afişarea distribuirii elevilor în unităţile de învăţământ va avea loc pe 29 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.  După trei săptămâni de înscriere, au fost înregistrate la nivelul ţării 157.786 de cereri de înscriere în învăţământul primar 2013-2014.

Oraşul Cernavodă a îmbrăcat haine de primăvară. Pentru a întâmpina frumosul anotimp, aşa cum se cuvine, oraşul Cernavodă a început un amplu proces de îmbunătăţire a imaginii sale. Odată cu finalizarea campaniei de curăţenie din luna martie, edilul Gheorghe Hânsă a solicitat, extinderea spaţiilor florale şi menţinerea zilnică a curăţeniei din oraş. Aşadar, în următoarele săptămâni, zeci de muncitori ai SC Gospodăria Comunală SRL vor efectua un amplu proces de cosire mecanizată a ierbii, pentru a pregăti tereneul pentru alte câteva sute de noi răsaduri de flori, care vor fi  plantate. Acţiunea a început în parcul central, şi va continua în toate zonele de intersecţii şi toate scuarurile din localitate. Mai multe utilaje şi echipe de la spaţii verzi au  efectuat lucrări de  reînoire a solului şi de plantare a gardului viu. În cadrul acestor acţiuni, muncitorii au plantat sute de flori şi în zonele verzi ale unităţilor de învăţământ din oraş. Totdată, fântânile arteziene au fost reabilitate şi puse în funcţiune.  După o lungă perioadă, în care au servit doar ca obiect de decor, a venit şi vremea celor patru fântâni arteziene din zona centrului civic să delecteze privirile trecătorilor.

Începând de astăzi şi până vineri se desfăşoară la nivel mondial “Săptămâna internaţională a vaccinării”. Mesajul campnaiei din acest an este  „Vaccinarea salvează vieţi!”. Datele statistice arată că vaccinarea este una dintre cele mai ieftine şi de succes intervenţii pentru sănătate şi previne 2-3 milioane de decese anual. În România, medicul de familie este principalul vaccinator, spun reprezentanţii medicilor de familie, el este cel care vaccinează pacienţii înscrişi în liste, precum şi cel care raportează activitatea sa de vaccinare către Ministerul Sănătăţii, pentru a asigura o imagine corectă şi completă a fenomenului vaccinării.