Stiri 2 aprilie



De astazi au inceput  inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2013 2014.  In aceasta clasa se vor putea inscrie  copiii care implinesc 6 ani pană la 31 august 2013, inclusiv, dar şi cei care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv (la solicitarea părinţilor), dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Copiii care implinesc 7 ani pană la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrişi, la cerere, in clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.  Conform metodologiei, părintele va putea opta pentru inscrierea la şcoala de circumscripţie  sau pentru o altă unitate de invăţămant  unde copilul este inscris in limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi specifice de departajare. Inscrierile au loc in doua etape. Pana pe 22 aprilie se deruleaza prima, iar intre 8 si 17 mai a doua.  La etapa a doua participă doar copiii care nu au fost cuprinşi intr-o unitate de invăţămant după prima etapă.

Un băiat în vârstă de 10 ani din localitatea Stejaru este căutat din după-amiaza zilei de ieri de pompierii ialomiţeni, după ce mai mulţi prieteni au anunţat că acesta a căzut în apele râului Ialomiţa, pe raza localităţii Ciulniţa şi nu a mai ieşit. Pompierii s-au deplasat la faţa locului şi au început căutările imediat după primirea solicitării, însă până la lăsarea întunericului băiatul nu a fost găsit. Căutările au fost reluate în această dimineaţă.

 Operatorul unic de apa si canal RAJA organizează maine, o şedinţă publică de deschidere a ofertelor depuse pentru atribuirea contractului de servicii de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor pentru proiectul de Reabilitare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare pentru regiunea Constanţa şi Ialomiţa. Evenimentul va avea loc incepand cu ora 13,00,i n sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa. Contractul face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 Еxtinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată

Astazi  este Ziua Internatională a Constientizării Autismului.  Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica. Se manifestă prin deficiente de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală si comportamente repetitive si stereotipe. Copiii diagnosticati cu această afectiune au nevoie de ajutor specializat pentru a se dezvolta si a progresa din punct de vedere educational. Pentru fiecare copil se pregăteste un plan de lucru individual pe baza abilităţilor, competenţelor şi talentelor fiecăruia, si e nevoie de multă răbdare din partea învătătorului pentru ca terapia să fie una de succes.
Specialiştii spun că părinţii acceptă cu greu diagnosticul copiilor, aşa că ajung la doctor după ani, atunci când chiar nu mai pot controla situaţia. Oamenilor le este ruşine să iasă în lume cu cei mici, le este ruşine să spună că au în grijă un copil cu autism. Presedintele asociatiei nationale pentru copii si adulti cu autism, filiala Fetesti, George Raican a spus ca est indicat ca terapia sa inceapa cat mai timpuriu.
insert George Raican autism
Astazi, cu ocazia zilei Internationale a Constientizării Autismului copiii de la Centrul Lucia din Fetesti au fost in scolile din localitate si au impartit pliante in care este explicat termenul de autism. Tot astazi de la  ora 20 in Parcul de la Catedrala copiii inalta lampioane petru a trage un emnal de alarma asupra problemelor cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu autism.

Un ialomitean  din  Stelnica a gasit un proiectil in timp ce  facea lucrări agricole în gospodărie. El a sunat la 112, iar la faţa locului s-a deplasat echipajul pirotehnic al Inspectoratului judetean pentru Situatii de Urgenta Barbu Catargiu Ialomita. În scurt timp, proiectilul exploziv de calibru 76 mm a fost ridicat, transportat şi distrus în condiţii de maximă siguranţă, într-un poligon special amenajat.