Stiri 1 aprilie



4 blocuri din Cernavodă riscă să rămână fără apă saptamana aceasta. locatarii acestora au acumulat datorii catre Raja de aproape 40 de mii de lei. este vorba despre blocurile H11 de pe strada Salciei, D2 de pe strada Liliacului si E8 si E 10 de pe Panait Cerna. Reprezentantii operatorului de apa si canal spun ca măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la sistemul de alimentare cu apă potabilă. În urma primirii avizelor de debranșare, majoritatea datornicilor, în doar câteva zile, îşi achită cea mai mare parte a restanţelor. În aceste condiţii, săptămânal sunt avizaţi sute de abonaţi cu restanţe, indiferent de statutul juridic al acestora.  cernavodenii din cele 4 blocuri  nu sunt nici măcar constituiti in asociatii, motiv pentru care în ultimii trei ani, au fost notificati si somati de zeci de ori pentru a intra în legalitate: să se constituie în asociatii sau să-si desemneze un reprezentant pentru încheierea conventiilor de facturare individuală. În cazul în care pana pe 5 aprilie, proprietarii de apratamente din cele 4 blocuri nu încheie conventiile de faturare individuală sau nu-si achită debitele restante, vor fi debransati de la sistemul de alimentare cu apă. 

De astăzi, taxele pentru eliberarea de paşapoarte vor suferi modificări.  Pentru paşaportul simplu temporar  vom plati 100 de lei faţă de 84 de lei cât era până în prezent - şi pentru paşaportul electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani - 270 lei faţă de 244 lei cât am plătit până acum. Există însă şi excepţii. Pentru paşaportul electronic simplu pentru minori cu vârsta până la şase ani, valabil trei ani, preţul rămâne acelaşi - 244 lei.  Tot de astazi se scumpeste si taxarea. O trecere peste podul de la Fetesti va costa 13 lei.   Vom  plăti mai mult si pentru vicii. Se scumpesc ţigările şi berea. Pentru un pachet de ţigări românii vor scoate din buzunar cu aproape 4 bani mai mult. Tot de azi plătim şi spitalizarea pentru că intră în vigoare coplata la externare.

Incepand de astazi operatorii care achizitioneaza lapte şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe  trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2012/2013.  Anul actual de cotă s-a încheiat la 31 martie, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse până pe14 mai 2013, inclusiv, fără penalizări. Celor care nu respecta aceste  li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Un deţinut aflat sub escortă a fugit astăzi,  din faţa Curţii de Apel Bucureşti. Bărbatul a fost dat în urmărire naţională, fiind instituite filtre atât pe raza municipiului Bucureşti cât şi a judeţelor limitrofe. Tânărul, în vârstă de 24 de ani, din localitatea Răduleşti, a fost arestat preventiv pe  4 martie, pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori, şi urma să fie prezentat astăzi, Curţii de Apel Bucureşti, pentru judecarea recursului. Deţinutul are următoarele semnalmente: înălţime 1,82 m, brunet, tuns scurt. Purta o haină tip sacou de culoare neagră, pantaloni maro, pantofi de culoare neagră. În prezent se desfăşoară ample acţiuni de căutare a acestuia.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a anunţat  într-o conferinţă de presă, că programul de înnoire a parcului auto „Rabla” va fi implementat „în mod cert” începând cu data de 15 aprilie. Aceasta nu a putut totusi sa  precizeze  câte vouchere vor fi emise. Cuantumul valorii tichetului va fi undeva la 1.500 de euro.