Stiri 19 aprilie


Digurile din comuna Jegălia sunt monitorizate 24 de ore din 24 , de către reprezentanţii Apelor Române şi de către cei ai primăriei, pentru că 35 de case sunt în pericol de a fi inundate. Deşi nivelul Braţului Borcea a rămas acelaşi de câteva zile, autorităţile sunt încă în alertă pentru că apa a ajuns deja în curţile localnicilor din satul Gâldău. De asemenea apele revărsate ale Dunării au inundat mai multe păşuni şi terenuri agricole din această comună. Primarul Aurel Vasile a declarat că inundaţiile creează probleme îndeosebi în satele Gâldău şi Iezeru.

Primăria Cernavodă şi Casa de Cultură au fost astazi gazdele unui simpozion medical. Sub titulatura Ai grija de inima ta, Autorităţile Publice Locale si-au propus  să îi atenţioneze pe cetăţeni asupra numărului mare de afecţiuni cardiace din ultimii ani. În cadrul evenimentului, o echipă de medici specialişti, ai Spitalului Orăşenesc şi ai Spitalului Judeţean Constanţa, i-au învăţat pe cernavodeni cum să îşi protejeze cel mai important organ. Autorităţile Publice Locale îşi propun să facă tradiţie în organizarea acestui gen de evenimente, cu scopul de a oferi cetăţenilor informaţii despre metodele de prevenire a tuturor tipurilor de cancer şi a afecţiunilor cardiace. În luna martie s-a desfasurat pe scena casei de cultură simpozionul medical cu denumirea Sunt Femeie, sunt informată. Tema discuţiilor a fost prevenirea şi tratarea cancerului de col uterin.

Astazi s-a desfasurat Bursa generala a locurilor de munca. In Ialomita, la actiune au participat 47 de angajatori din cele cateva sute invitati de Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortelor de munca. Acestia au oferit 181 de posturi. Ialomitenii s-au prezentat in numar mare, peste 800 de persoane fiind interesate sa se angajeze. Dintre acestea peste 460 au fost selectate in vederea incadrarii in munca.

Un barbat de 65 de ani din Fetesti a fost ranit ieri intr-un accident de circulatie. Politistii ajunsi la fata locului au stabilit ca în timp ce un bărbat de 25 de ani, din municipiu a incercat sa plece de pe loc cu spatele, l-a acroşat cu roata din spate a masinii pe care o conducea pe barbatul de 65 ani, care se angajase în traversarea străzii. Acesta din urma a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. soferul nu consumase alcool, iar pe numele lui a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Pe raza municipiului Feteşti, ieri, poliţiştii au organizat în colaborare cu Garda Financiara, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală în domeniul comercializării şi prelucrării produselor agricole. Politistii si comisarii de la Garda au verificat cinci societăţi comerciale şi 32 de autovehicule. Ei au aplicat şase sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de peste 2.000 lei.

Politistii sunt nevoiti sa urmareasca din ce in ce mai des masini in trafic. dupa ce zilele trecute acestia au urmarit pe drumul dintre Fetesti si Movila o masina acre a sfarsit izbita de parapetii din beton ai caii ferate, ieri o alta urmarire a avut loc pe drumul spre Borcea. Politistii au incercat sa opreasca un autoturism, insa conducătorul auto a simulat oprirea, după care a pornit cu viteză către comuna Borcea. Politistii au inceput urmarirea, iar după aproximativ 2 km, într-o curbă la stânga, autoturismul urmărit s-a răsturnat, şoferul acestuia suferind mai multe leziuni. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul de 31 ani, din municipiul Feteşti, nu avea permis de conducere si mai si consumase alcool.
El a fost transportat la Spitalul Municipal Feteşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale, pe numele lui fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, pentru ca a sofat fara sa aiba permis si sub influenta bauturilor alcoolice. 

Mâine, deşi este sâmbătă, elevii merg la scoala. Ministerul Educaţiei a anunţat inspectoratele şcolare că orele de curs din 2 mai vor fi recuperate pe 20 aprilie, iar cele din 3 mai, în oricare din zilele de sâmbătă, începând din 27 aprilie, dar nu mai târziu de 25 mai. Luna mai este deja aglomerată deoarece găzduieşte deja tezele, examenul de Bacalaureat pentru olimpicii care participă la concursurile internaţionale, precum şi debutul examenului de Bacalaureat pentru ceilalţi elevi. La Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean va organiza o nouă sesiune de simulare a Evaluării Naţionale. Pentru Bacalaureat nu va mai exista o simulare, pentru că în câteva săptămâni va începe examenul propriu-zis.

Elevii cu posibilitati financiare reduse care vor să beneficieze de bonuri valorice pentru achizitionarea de calculatoare trebuie să depună cereri până luni. Programul "Euro 200" pentru acordarea ajutorului financiar poate fi accesat de elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximun 150 lei pe membru de familie si care nu deţin un computer. Cererile se depun până pe 21 aprilie, iar lista beneficiarilor va fi afişată pe portalul Ministerului Educaţiei pe data de 31 mai, iar la unităţile şcolare pe 3 iunie. Fiecare familie înscrisa nu trebuie sa adune venituri lunare mai mari de 150 de lei. În cazul în care familiile a doi elevi au venituri egale, scolarii vor fi departajati prin media generala si numarul de absente. Elevii ale căror cereri au fost declarate eligibile în urma anchetelor sociale, vor primi bonurile pe 24 iunie, urmând sa-l folosească pentru cumpărarea pc-ului, până la 31 august. Anul trecut in Ialomita au primit câte un vouher de 200 de euro pentru cumpararea unui calculator 351 de elevi.

Luni, se va lansa „Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”. Bugetul alocat pentru anul 2013 este de 25.000.000 lei şi va fi distribuit SRL-D-urilor nou înfiinţate de către tineri întreprinzători, până în 35 de ani, care înfiinţează pentru prima dată o societate comercială. Ajutorul nerambursabil primit de la stat este de maximum 10.000 de euro şi reprezintă 50% din valoarea investiţiei. Prin acest program, tinerii care au un plan de afaceri de 20.000 euro, 10.000 euro îi primesc de la bugetul de stat ca ajutor nerambursabil, iar restul de 10.000 euro, trebuie să fie contribuţie proprie, care poate din economii sau prin accesarea unui credit bancar oferit de unitatea bancară agreată pentru implementarea acestui program.