Stiri 17 aprilie



Elevii merg la scoala sambata aceasta. Ministerul Educaţiei a anunţat inspectoratele şcolare că orele de curs din 2 mai vor fi recuperate pe 20 aprilie, iar cele din 3 mai, în oricare din zilele de sâmbătă, începând din 27 aprilie, dar nu mai târziu de 25 mai. Luna mai este deja aglomerată deoarece găzduieşte deja tezele, examenul de Bacalaureat pentru olimpicii care participă la concursurile internaţionale, precum şi debutul examenului de Bacalaureat pentru ceilalţi elevi. La Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean va organiza o nouă sesiune de simulare a Evaluării Naţionale. Pentru Bacalaureat nu va mai exista o simulare, pentru că în câteva săptămâni va începe examenul propriu-zis.

Doi ialomiteni care transportau deseuri reciclabile industriale au fugit cu masina de politie. Ieri politistii au incercat sa opreasca un autoturism pentru verifiari.  Soferul nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase în vederea opririi efectuate de către poliţişti. Acesta a redus viteza, simulând oprirea, după care a demarat, circulând cu viteză sporită pe DJ 212, către comuna Movila.  Concomitent au fost alertate şi celelalte echipaje de politie aflate în serviciu, autoturismul în cauză fiind urmărit pe o distanţă de aproximativ 2,5 kilometri, până la trecerea la nivel cu cale ferată din zonă, unde conducătorul auto a pierdut controlul volanului din cauza vitezei excesive, acroşând traversele de beton ce mărginesc zona adiacentă căii ferate, impact în urma căruia autovehiculul a fost avariat în partea dreaptă faţă, fără a mai putea circula. În timp ce organele de poliţie se îndreptau către autovehiculul urmărit, ocupanţii acestuia au aruncat din habitaclu, în şanţul de pe marginea şoselei, doi saci din rafie conţinând conductori din cupru, prezentând urme evidente de ardere a învelişului izolator. După interceptarea autoturismului, ocupanţii acestuia au fost identificaţi ca fiind doi tineri de 25, respectiv 32 de ani, primul dintre aceştia fiind suspectat de comiterea acestui gen de infracţiuni. În cauză sunt continuate cercetările în vedea probării activităţii infracţionale a celor două persoane depistate.

5 gospodarii din comuna calaraseana Dragalina au fost inundate ieri. Două echipaje specializate din cadrul Secţiei de pompieri Dragalina au fost solicitate să acţioneze pentru evacuarea apei din cele 5 gospodării. Echipajele de pompieri au mers la faţa locului cu autospeciale şi motopompe şi au muncit aproximativ 10 ore. Astfel, au fost salvate bunuri materiale în valoare de aproximativ 360.000 de lei. Pagubele înregistrate s-au ridicat la circa 7.000 de lei

Avocatul Poporului Constanţa va acorda audienţe cetăţenilor din Medgidia si Cernavoda saptamana viitoare. la Medgidia vor fi, joi, pe 25 aprilie, începând cu ora 9,00 şi la Cernavodă, in aceeasi zi începând cu ora 11,00. Persoanele interesate ar trebui să se prezinte cu o petiţie din care să rezulte pe scurt problemele cu care se confruntă şi documente justificative, în copie pentru ca audientele sa se deruleze cat mai bine. Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în raport cu autorităţile publice.


De sâmbătă, 13 aprilie, nivelul braţului Borcea nu a mai crescut în zona Feteşti. Potrivit măsurătorilor de ieri, cota era de 652, adică până la cota de inundaţii mai sunt 13 centimetri. Autorităţile locale monitorizează în permanenţă digul, iar acolo unde situaţia o impune, se supraînalţă digul cu saci cu pământ. Până în prezent municipalitatea a fost nevoită să folosească 2000 de saci şi aproximativ 80 de tone de pământ pentru înăţarea digului între GSPD şi cartierul Buliga. La Feteşti  nu au fost inundate terenuri şi se pare că nici nu vor fi, pentru că potrivit prognozelor hidrologice în perioada următoare apele Braţului Borcea se vor retrage. Dacă însă debitul va creşte în perioada următoare, primăria Feteşti mai are la 13 000 de saci pentru prevenirea inundaţiilor.

Şi Oraşul Cernavodă ţine piept inundaţiilor. Debitul  Canalului Dunăre –Marea Neagră a atins cota maximă de 600 de cm şi a fost nevoie de intervenţia Autorităţilor Publice Locale pentru preveni pericolul de inundaţii în zona de locuinţe de lângă canal şi zona centrală  a oraşului. Pentru ca apele crescute ale fluviului să nu pătrundă în localitate, mai multe echipe ale Primăriei, ale SC Gospodăria Comunală SRL ale RAJA, au intervenit pentru a închide conductele de deversare a apei pluvial şi instalat mai multe pompe de evacuare pe malul canalului. Acţiunea, care durează de mai bine de o săptămână, nu a fost lipsită de evenimente. Pomparea la flux continuu a apei, a dus la defectarea uneia dintre staţii, iar apa a refulat printr-o canalizare  situată în zona de acces a centrului civic al oraşului. Timp de aproximativ 12 ore, întreaga zonă a fost inundată, iar cetăţenii s-au temut de că apele vor ajunge şi la magazinele situate pe aleea pietonală. Din fericire, Autorităţile Publice Locale au intervenit la timp, iar pompa de evacuare a fost remediată şi repusă în funţiune, în ieri dimineaţă. În cea de-a doua parte a zilei staţiile au reuşit evacueze apa de pe întreaga suprafaţă inundată. Imediat după retragerea apelor, echipele SC Gospodăria Comunale SRL au intervenit pentru a înlătura nămolul de pe carosabil. Autorităţile vor sta în alertă şi în perioada următoare. Staţiile vor pompa zi şi noapte, până când meteorologii vor emite prognoze favorabile, iar debitul Canalului va ajunge din nou la cotele de siguranţă.

Ialomiţenii care se află în căutarea unui loc de muncă pot participa vineri la bursa generală a locurilor de muncă. Pana la aceasta data  AJOFM a au contactat peste 530 de agenti economici. Dintre acestia si-au anuntat participarea un numar de 30 angajatori care ofera un 87 locuri de munca vacante pentru dferite meserii. Acţiunea se desfăşoară începând cu ora 9 la Centrul Cultural Ionel Perlea de la Slobozia. Mai multe informatii alfati accesand site-ul institutiei www.ialomita.anofm.ro.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Ialomita informează ca a autorizat plaţi aferente campaniei de plata pe suprafaţa 2012 în valoare de 230,89 milioane lei, pentru un număr de 9.988 fermieri si o suprafaţa de 346.000 hectare teren agricol. De asemenea, informeaza că în perioada 01 martie – 15 aprilie, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2013, au fost depuse 5.351 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 30.028 hectare.