Stiri 16 aprilie



Doar 13 centimetri mai sunt până când apele Braţului Borcea vor atinge cota de inundaţii la Feteşti. Autorităţile sunt însă încrezătoare că nu se va întâmpla acest lucru. De aproape patru zile nivelul apei a rămas la aceeaşi cotă, respectiv 652 de centimetri. Ba mai mult autorităţile feteştene se aşteaptă ca apele braţului să se retragă. Pagube n-au fost create de creşterea debitului si doar 2000 de saci si peste 70 de tone de pământ au fost necesare pentru întărirea digului în zona GSPD.
 Măsura de monitporizare permanent a digului a rămas în vigoare, de asemenea  a fost înfiinţat un depozit de pamânt în spatele pieţei din cartierul Feteşti Oraş.

Un proiectil exploziv de artilerie de calibru 122 mm a fost descoperit ieri de un ialomitean care executa lucrări agricole, pe un teren de pe raza localităţii Făcăeni. Evenimentul a fost anunţat la  112  iar la faţa locului s-a deplasat echipajul pirotehnic din cadrul inspectoratului, care a ridicat elementul de muniţie şi l-a distrus într-un poligon special amenajat. De la începutul anului, aceasta este cea de-a 11-a misiune de asanare a terenului de muniţia găsită neexplodată pe teritoriul judeţului Ialomiţa.

Ieri seara, în jurul orei 22.00, în municipiul Feteşti a avut loc un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în timp ce un bărbat de 53 ani, din municipiu conducea un autoturism pe raza localităţii, aflându-se în stare avansată de ebrietate, a pierdut controlul volanului şi a intrat cu autoturismul într-un stâlp de joasă tensiune situat pe partea dreaptă a străzii a sensului său de mers. Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto, care a fost testat alcoolscop, valoarea rezultată fiind de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatului i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenta alcoolului. Acesta nu a fost singurul accident cu victima din Fetesti. Tot ieri, în timp ce un fetestean de 30 de ani conducea un autoturism pe raza localităţii, a acroşat cu portiera dreapta spate a autoturismului o fata de 7 ani, din  Borduşani, care a incercat sa traverseze strada printr-un loc nepermis, în fugă şi fără să se asigure. Fata a fost dusa  la Spitalul Municipal Feteşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ.

Bugetarii ar putea sa primeasca mai devreme banii pentru luna aceasta. Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului se află un Proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor personalului din sistemul bugetar aferente lunii aprilie 2013. Proiectul prevede că angajaţii din sectorul public vor primi salariile aferente lunii aprilie 2013 până la sfârşitul acestei luni, nu în prima parte a lunii mai, cum ar trebui în mod normal. Astfel, bugetarii, care ar trebui să încaseze salariile în intervalul 5-10 mai 2013, vor primi banii până la sfârşitul lunii aprilie 2013, înainte de Paşte.


Pentru stimularea incadrării în muncă a persoanelor defavorizate, reprezentanţii Agenţiei Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa reamintesc că statul acordă subvenţii în acest sens. Mai exact, angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii. De asemenea vor primi lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani. Pot beneficia de facilităţi şi subvenţii şi angajatorii, care încadreazã în muncã  şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã. Aceştia beneficiază de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj. Şeful AJOFM Ialomita, Georgian Mocănescu a declarat ca, anul acesta, cu bugetul pe care il are institutia, ar putea fi subventionate, locurile de munca pentru 100 de absolventi, 210 persoane cu vârsta peste 45 de ani, 20 de elevi si studenti pe perioada vacantei, si 90 de locuri pentru persoane cu dificultăti.

Spitalul Municipal Medgidia organizează mâine la ora 12,00 concurs pentru ocuparea unui post de îngrijitoare în cadrul secţiei de medicină internă din cadrul instituţiei. Taxa de concurs este de 100 de lei, iar concursul va conţine o probă practică şi un interviu. Rezultatele se vor afişa la sediul unităţii medicale în aceeaşi zi a susţinerii probelor.

Elevii cu posibilitati financiare reduse pot să beneficieze şi anul acesta de bonuri valorice pentru achizitionarea de calculatoare.  Programul "Euro 200" pentru acordarea ajutorului financiar poate fi accesat de elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximun 150 lei pe membru de familie si care nu deţin un computer. Cererile se depun până pe 21 aprilie, iar lista beneficiarilor va fi afişată pe portalul Ministerului Educaţiei pe data de 3 mai, iar la unităţile şcolare pe 3 iunie. Dosarele trebuie să conţină pe lângă cerere şi o adeverinţă cu media generala sau – daca este vorba despre elevi ai claselor din învatamântul primar – cu calificativele obtinute de cei mici în anul scolar anterior.  În plus, e nevoie si de o adeverinta în care învatatorul sau dirigintele să „contorizeze” numarul de absente nemotivate, adunate de copil în anul scolar 2011-2012. Fiecare familie înscrisa nu trebuie sa adune venituri lunare mai mari de 150 de lei. În cazul în care familiile a doi elevi au venituri egale, scolarii vor fi departajati prin media generala si numarul de absente. Elevii ale căror cereri au fost declarate eligibile în urma anchetelor sociale, vor primi bonurile pe 24 iunie, urmând sa-l folosească pentru cumpărarea pc-ului, până la 31 august.  Anul trecut in Ialomita au primit câte un vouher de 200 de euro pentru cumpararea unui calculator 351 de elevi.

Un bărbat de 43 ani din oraşul Ţăndărei este urmărit penal pentru infracţiunea de emitere instrumente de plată fără a avea disponibil la tras în cont. potrivit politistilor de investigare a fraudelor, acesta în calitate de administrator la o societate comercială din Ţăndărei, prin care distribuia produse alimentare, a emis 40 de CEC-uri în perioada iulie – august 2012, către patru agenţi economici din Călăraşi, Slobozia şi Bucureşti, documente ce reprezentau plata mărfurilor achiziţionate şi care la scadenţă nu au fost decontate din lipsă de disponibil, prejudiciul total fiind de 2.258.000 lei.  Tot in Tandarei, politistii au dispus începerea urmăririi penale faţă de un bărbat de 38 de ani, administrator al unei societăţi comerciale din Ţăndărei, pentru evaziune fiscală.
Bărbatul este învinuit că în perioada 2009 – 2012 a reţinut şi nu a plătit impozite şi taxe din salariile angajaţilor în valoare totală de 82.000 lei. Din prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului prin săvârşirea acestei infracţiuni, a fost recuperată suma de 56.000 lei, urmând ca până la finalizarea cercetărilor prin aplicarea unor măsuri asigurătorii, conform legislaţiei în vigoare să fie recuperat în totalitate.