stiri 11 aprilie



Codul portocaliu de inundații pe Dunăre s-a prelungit până pe 17 aprilie.  La Galați și Ialomița, fluviul amenință să rupă mai multe diguri. De asemenea, doar 15 centimetri au rămas până când apele vor inunda Portul Galați, iar la Hârșova, sute de locuințe stau să se prăbușească din cauza infiltrațiilor. Autoritățile sunt în alertă și la Constanța, Brăila și Călărași. probleme sunt şi la Cernavodă, creşterea rapidă a debitului Canalului Dunăre-Marea Neagră a provocat defecţiuni la o conductă de evacuare a apei, conduct care a cedat iar apa a refulat în locuinţele şi terenurile de pe marginea Canalului. În urma incidentului, patru familii s-au trezit alaltăieri noapte cu apă, de aproape un metru, în case.  În zonele inundate au intervenit imediat muncitori de la  SC Gospodăria Comunală SRL, echipaje ale ISU, ale Primăriei şi ale SNN, pentru a evacua apa cu 6 motopompe şi o electropompă. Noaptea a fost albă şi aseară pentru Autorităţile Locale, care vor fi în alertă până la sfârşitul săptămânii, deoarece debitul fluviului Dunărea este în continuă creştere.

Rata șomajului înregistrată la nivelul județului Ialomița a început să dea semne de îmbunătățire. Mai exact, dacă  dacă la sfârșitul lunii februarie datele furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița indicau, o rată a șomajului de 8,11%, la finalul lunii martie, aceasta a scăzut la valoarea de 7,75%.  În total, în județul Ialomița în martie au fost înregistrați 8.057 de șomeri, cu aproape 400 mai puțini decât în luna precedentă. 65% din totalul persoanelor fără un loc de muncă îl constituie șomerii neindemnizați, numărul acestora fiind de 5.170.

Întrucât ziua de 1 Mai este legal declarată zi liberă, iar Paştele anul acesta se pe  5 mai, Ministerul Educaţiei a decis ca învăţământul să aibă libere şi zilele de 2 şi 3 mai.  Aceste zile libere vor fi  în zilele de sâmbătă, 20 aprilie, şi sâmbătă, 27 aprilie. Reprezentanţii  Ministerul Educaţiei au afirmat că  inspectorii vor recupera liberele în zilele de sâmbătă, 13 aprilie şi 20 aprilie, dar pe copii nu-i put chema din vacanţă, aşa că vor recupera cu decalaj de o săptămână. Aşadar, cu toate că se află în vacanţă, elevii au parte de o veste  bună: vor mai avea o mini-vacanţă în perioada 1-6 mai. 

Pentru perioada 8 - 12 aprilie, patru blocuri din Cernavodă sunt avizate pentru debranşare de la sistemul de alimentare cu apă din cauza datoriilor de peste 30.000 lei către SC RAJA SA. Aceste 4 condominii nu sunt nici măcar constituite în asociaţii, motiv pentru care, în ultimii trei ani, au fost notificate şi somate de zeci de ori pentru a intra în legalitate: să se constituie în asociaţii sau să-şi desemneze un reprezentant pentru încheierea convenţiilor de facturare individuală. În cazul în care, în termenul de cinci zile, proprietarii de apartamente din cele patru blocuri nu încheie convenţiile de facturare individuală sau nu-şi achită debitele restante, vor fi debranşaţi de la sistemul de alimentare cu apă. Acestea sunt blocurile avizate din Cernavodă: bl. D2, str. 9 Mai, debit (d) - 13.622 lei; bl. E14, str. Panait Cerna, d - 6.905 lei; bl. D3, str. 9 Mai, d - 5.011 lei; bl. B1, str. Panait Cerna, d - 4.890 lei.