Stiri 28 martieÎncepând de astăzi, toate unităţile de învăţământ au obligaţia să afişeze numărul de clase disponibile pentru învăţământul primar. De ieri a intrat în vigoare Calendarul şi Metodologia de înscriere în învăţământul primar. În clasa pregătitoare se vor putea înscrie, începând cu 2 aprilie, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, dar şi cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv (la solicitarea părinţilor), dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Copiii care împlinesc 7 ani până la 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. De asemenea, la solicitarea părinţilor, în clasa I vor putea fi înscrişi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă faptul că pot face faţă programei şcolare.  Înscrierile vor avea loc în două etape: prima este programată în perioada 2 - 22 aprilie (de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00, şi sâmbăta, între orele 8.00 şi 13.00), iar a doua, între 8 şi 17 mai. La etapa a doua participă doar copiii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
Intre 30 martie şi 7 aprilie, toate şcolile vor fi incluse în programul „Porţi Deschise” oferind prilejul părinţilor să ia la cunoştinţă condiţiile în care vor învăţa copiii lor.


Si in acest an scolar elevii care provin din familii cu venituri reduse vor primi bani pentru calculatoare. Programul „Euro 200” prevede ca cei care provin din familii care nu realizeaza  venituri mai mari de 150 de lei pe membru  pe luna sa primeasca 200 de euro pentru a-si cumpara un calculator nou.  Ajutorul financiar se acordă elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat sau particular de până la 26 de ani. Depunerea cererilor pentru acest program se va face în perioada 1-21 aprilie. Evaluarea cererilor şi anchetele sociale se vor efectua în perioada 19 aprilie-19 mai. Afişarea listei cererilor eligibile este programată pentru data de 31 mai.

 Incepand cu data de 14 martie, pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, taxa pe valoarea adăugată poate fi dedusă de beneficiar, în condiţiile legii, pe baza bonurilor fiscale.  Acpentru acest lucru trebuie ca   valoarea individuală, inclusiv TVA, sa nu fie  mai mare de 100 euro. De asemenea, mai trebuie ca furnizorul/prestatorul sa menţioneze pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanţi auto pe baza de bonuri fiscale. Purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor publice Ialomita, Liliana Ciomirtan a specificat ca orice comerciant care doreşte ca bonurile fiscale să poată constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, poate să-şi adapteze soft-urile caselor de marcat pentru a indeplini conditiile necesare.