Stiri 27 martie





Nu mai putin de 4 accidente rutiere au avut loc in ultimele doua zile pe raza judetului Ialomita soldate cu un decedat si 5 raniti. Principala cauza a acestora a fost neadaptarea vitezei la conditiile de drum acoperit cu zapada si gheata. Niciunul dintre soferi nu consumase bauturi alcoolice, dar toti au pierdut controlul volanului. in doua dintre cazuri masinile au iesit de pe sosea si s-au lovit de copaci, iar in celelalte doua accidente, vehiculele implicate au intrat pe contrasens si s-au lovit cu autoturisme care circulau regulamentar.    Politistii recomanda soferilor sa adapteze viteza la conditiile de mers si  sa dea dovada de atentie sporita pentru evitarea unor astfel de tragedii.

In perioada urmatoare inspectorii sanitar veterinari vor intensifica actiunile de control, in special la societatile care comercializeaza produse specifice Pastelui. Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus deja structurilor teritoriale intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate în special carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman. DSV urile vor avea program de lucru special până pe 31 martie pentru sărbătorile catolice şi pentru perioada 20 aprilie - 5 mai, pentru sărbătorile pascale ortodoxe.   Inspectorii vor verifica si  condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică. Din ordinul Autoritatii şi la Constanţa, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, va fi prezent, obligatoriu, personal sanitar veterinar,  inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA judeţene vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va derula, saptamana viitoare programul “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, perioadă ce va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare. Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/ elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/ elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii. La acest eveniment s-a alăturat şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel că în perioada 02 – 04. aprilie, între orele 10.00 – 12.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa va organiza şi desfăşura acţiuni “Porţi Deschise” la toate subunităţile din judeţ (municipiile Slobozia, Urziceni şi Feteşti şi oraşul Ţăndărei).

Cei care au datorii catre stat pot beneficia de esalonarea platilor.  Purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor publice Ialomita, Liliana Ciomirtan a specificat ca pentru susţinerea mediului de afaceri şi a venii în sprijinul contribuabililor, s-a acordat posibilitatea repunerii în termen a înlesnirilor la plată care şi-au pierdut valabilitatea, prin care se asigură atât încasarea la bugetul de stat a ratelor rămase de achitat din eşalonarea la plată pierdută, cât şi a obligaţiilor fiscale curente. La cererea contribuabilului, organele fiscale competente pot acorda, înlesniri sub forma eşalonării la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar pentru contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale în sumă totală mai mare de 300 milioane lei, perioada de eşalonare poate fi de până la 7 ani. Nu se acordă eşalonarea la plată pentru obligaţiile fiscale în valoare totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice.



Consilierii judeţeni din Ialomiţa au aprobat realizarea unui proiect privind înfiinţarea unei infrastructuri de transport naval pe Dunăre în zona Feteşti – Giurgeni. Mai precis, Consiliul Judeţean Ialomiţa urmăreşte obţinerea unei finanţări pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru realizarea unor porturi turistice cu deschidere la Braţul Borcea al Dunării, destinate vaselor de croazieră şi ambarcaţiunilor de mici dimensiuni. Astfel se vor realiza  șase porturi turistice și de agrement la Dunăre: două mari la Giurgeni și Fetești și patru medii, cu suprafețe de 10.000 respectiv 13.000 m.p. pentru pontoane, cu capacitate între 20 și 30 de vase mici care să acosteze.  Valoarea totală a etapei I a proiectului, respectiv de realizare a Studiului de Fezabilitate, este de 154.000 euro, din care 77.000 euro sunt fonduri nerambursabile, iar restul reprezintă contribuţia proprie a judeţului Ialomiţa.

Numărul pensionarilor din județul Ialomița a scăzut în perioada ianuarie 2012 – februarie 2013 cu 2500. Mai exact, a scăzut de la 81.119 la 78.585, iar în luna martie 2013 se afla în plată în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Ialomiţa 78.413 persoane. pe de altă parte, numărul  asiguraţilor din sistemul public de pensii este de 47.483 persoane, ceea ce înseamnă că un angajat susține cam doi pensionari. Reprezentanţii Casei de pensii au spus că anul trecut au fost identificate și 114 cazuri de prestaţii încasate necuvenit, în sumă totală de 382.050 lei, până la data de 31 decembrie recuperându-se aproximativ 30% din această sumă. Totodată, în anul 2012 au fost contestate la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de muncă 116 decizii medicale. În 40 de cazuri pensionarii au fost considerați apți de muncă, nemafiind încadraţi în grad de invaliditate, în 66 de cazuri au fost menţinuți în gradul de invaliditate stabilit iniţial, iar în 10 cazuri gradul de invaliditate a fost schimbat.

Incepand de sambata fiecare scoala organizeaza ziua portilor deschise   pentru parintii care isi inscriu copiii in invatamantul primar.  În ziua respectivă părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile in care isi vor derula activitatea cei de la pregatitoare. La această activitate vor participa directorii unităţilor de învăţământ, cadrele didactice care predau la clasa pregătitoare în anul şcolar viitor si  reprezentanţi ai elevilor care frecventează clasa pregătitoare în acest an şcolar. Sambata aceasta, între 9 şi 15,  este Ziua Portilor deschise la gradiniţia din cadrul Liceului Tehnologoc de Indistrie Aliementară.


Primăria Cernavodă va beneficia, din această primăvară, de un sistem video pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a declarat că prin acest sistem video va putea ţine legătura cu autorităţile judeţene în situaţia producerii unor calamităţi naturale, în special în cazul în care au loc inundaţii, fenomen cu care oraşul s-a confruntat în dese rânduri. Instalarea sistemului de videoconferinţe la Primăria Cernavodă face parte din cadrul unui program iniţiat de către Prefectura Constanţa, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanţa şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi ţinteşte optimizarea procedurilor de comunicare interinstituţională la nivelul administraţiilor publice cu reprezentare în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate au demarat luni, campania de informare şi recrutare privind înscrierea la instituţiile de învăţământ pentru formarea angajaţilor din sistemul penitenciar, pentru anul şcolar şi universitar 2013-2014. Campania de informare se adresează tinerilor aflaţi în ultimii ani de liceu şi vizează creşterea interesului tinerilor pentru o carieră profesională în cadrul sistemului penitenciar, prin parcurgerea cursurilor disponibile.  Relaţii suplimentare privind calendarul, condiţiile de înscriere, probele de admitere pot fi obţinute la Serviciul Formare Profesională din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi la birourile de resurse umane şi formare profesională din unităţile penitenciare.