Stiri 26 martie




Incepand de sambata fiecare scoala organizeaza ziua portilor deschise   pentru parintii care isi inscriu copiii in invatamantul primar.  În ziua respectivă părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile in care isi vor derula activitatea cei de la pregatitoare. La această activitate vor participa directorii unităţilor de învăţământ, cadrele didactice care predau la clasa pregătitoare în anul şcolar viitor si  reprezentanţi ai elevilor care frecventează clasa pregătitoare în acest an şcolar. Sambata este Ziua Portilor deschise la Scoala Gimnaziala “Radu Voda” din Fetesti si la structura Nr. 4 .

Cei care dau  foc  pentru arderea resturilor vegetale trebuie sa aiba permis de lucru cu focul. Proprietarii şi deţinătorii de terenuri  care nu respectă obligaţia „de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”, se vor alege cu o amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei, pentru persoane juridice. Mai mult, punerea în pericol a vieţii sau sănătăţii umane, animale, vegetale prin incendierea terenurilor din ariile protejate şi cele supuse refacerii ecologice se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei.

Angajatorii care incadreaza in munca someri a caror varsta depaseste 45 de ani primesc bani de la stat. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  acordă, lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă in vigoare pentru cei care angajeaza someri peste 45 de ani  sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.  Indicatorul social de referinţă este de 500 lei. Angajatorii  mai beneficiază şi de scutirea, pe o perioadă de 12 luni de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă persoanelor incadrate din aceste categorii.
 



Consilierii locali din Feteşti  s-au reunit, joia trecută, într-o şedinţă de îndatăpentru a supune aprobării un singur proiect de hotărâre.  Acesta face referire la aprobarea contractării unui împrumut în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative. Mai exact, a fost vorba despre un proiect de hotărâre privind aprobarea unui împrumut în valoare contractării unui împrumut în valoare de 134.752 lei pentru acoperirea arieratelor înregistrate de Spitalul municipal Feteşti, către diferiţi funrnizori. Contractarea împrumutului se va face de la Ministerul Finanţelor Publice din vărsăminte din privatizare, cu un termen de rambursare de 5 ani.

Contractul - cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014 a fost aprobat. Documentul prevede schimbări majore, printre care şi vestita coplata în spitale. Astfel,potrivit noul contract – cadru, de la 1 aprilie, pacienţii care se vor interna în spitale vor plăti pentru serviciile medicale, între 5 şi 10 lei. O altă noutate este creşterea cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical. Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă atunci când finalizează rezidenţiatul.finanţarea mai mari pentru medicina de familie. De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta,  s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează: - creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulatory - creşterea cu 40, 5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale - creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti. Totodată   în noul Contract Cadru există o serie de modificări şi pentru spitalele private. Acestea ar putea fi obligate să plătească pentru pacienţii pe care îi trimit la stat, dacă apar complicaţii în urma intervenţiilor chirurgicale sau dacă starea pacientului devine foarte gravă, depăşind competenţele acestora

Veste bună pentru fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că a început plata schemei unice pe suprafaţă (SAPS) din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA). Deja s-a efectuat plata SAPS pentru aproape 230.000 de fermieri, plăţi care continuă până pe 29 martie, pentru alţi aproximativ 840.00 de fermieri  Pentru anul 2012, cuantumul alocat SAPS este de 119,66 euro/ha la care se aplică coeficientul de reducere liniară, iar plăţile se efectuează în lei

Luna aceasta, Prefectura Ialomița desfășoară, acțiuni de verificare a stării de salubrizare și igienizare a cursurilor de apă de pe întreg teritoriul județului. Până la această dată, au avut loc trei acțiuni, care s-au desfășurat în datele de 4, 11 și 19 martie, și au vizat, printre altele, cursul de apă Valea Fundata, de pe teritoriul administrativ al comunei Reviga, cursul de apă Valea Colceag şi Valea Comana, pe teritoriul administrativ al comunei Moviliţa, cursul de apă Ialomiţa, între canalul de evacuare acumulare Comana Mare şi pod rutier Coşereni, teritoriul administrativ al comunei Coşereni. Pentru remedierea neregulilor constate au fost dispuse măsuri de igienizare şi întreţinere a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, acolo unde există. Acțiunile vor continua până la sfârșitul lunii şi vor viza şi Braţul Borcea.