Stiri 25 martie



Proiectul de reabilitare a tramei stradale din Medgidia se apropie de final. Primăria Municipiului Medgidia implementează incă din 2009 proiectul privind Сeabilitarea şi modernizarea tramei stradale In acest rastimp s-au modernizat 20.235 km, respectiv 31 de străzi. In prezent peste 90% din lucrari au fost duse la indeplinire, urmand ca pana pe 21 mai tot proiectul sa fie realizat. Primarul Marian Iordache a precizat ca obiectivele proiectului sunt creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei, reducerea timpului de călătorie prin fluidizarea traficului, precum şi diminuarea poluării aerului in zona ţintă, prin reducerea consumului de carburanţi auto.

Debitul Braţului Borcea va depăşi cotele de atenţie. De sâmbătă s-a instituit cod galben hidrologic pe Dunăre şi suint vizate localităţile Feteşti, Cernavodă şi Hârşova. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis aceasta atenţionare hidrologică ce va fi valabilă  pana pe 27 martie la ora 18.00. Prognoza hidrologică pentru zilele următoare a determinat autorităţile judeţului să ia măsuri de prevenire a inundaţiilor în localităţile riverane Dunării. Astfel, Prefectura Ialomiţa a dispus instituţiilor cu rol în gestionarea unor astfel de evenimente evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig – mal, supravegherea permanentă a zonelor critice identificate, în principal a digurilor din zona Borcea de Jos, Stelnica – Borduşani, Făcăeni – Vlădeni, Luciu – Giurgeni şi liniile de apărare ale municipiului Feteşti. De asemenea, se urmăreşte asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite, iar orice aspect referitor la un potenţial pericol de inundaţie din zona de competenţă, trebuie să fie comunicat la Prefectură.

Deputatul liberal de Ialomiţa Cristina Ancuta Pocora intenţionează să readucă veniturile pensionarilor din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor la valoarea dinaintea recalculării pensiilor. Acest lucru ar putea fi realizat printr-o iniţiativă legislativă care impune menţinerea cuantumului avut inaintea recalculării, pentru beneficiarii ale căror pensii s-au diminuat drastic in urma proceselor de recalculare şi revizuire. Propunerea este ca pensiile ale căror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, să revină la valoarea aceea, iar plata acestor drepturi băneşti să se efectueze incepand cu luna următoare celei in care intră in vigoare prezenta lege. Cristina Pocora susţine că astfel se vor inlătura inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri realizate lunar au fost identificate şi cei cărora nu li s-au putut identifica veniturile, din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora in timp.

Astazi se celebreaza Ziua Politiei Romana. Anul acesta, se împlinesc 191 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. Pentru marcarea evenimentului la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa au fost organizate competiţii sportive la care au participat poliţiştii: concurs de şah, concurs de tenis de masă, tir, fotbal tenis şi fotbal. Constănţenii au putut vizita autospecialele din dotarea Serviciului Rutier, Ordine Public şi Criminalistic si au asistat la demonstraţiile efectuate de mascaţii de la Serviciul Acţiuni Speciale.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa s-a derulat un program de activităţi de apropiere a cetăţeanului de instituţia Poliţiei, prin transparenţă şi dialog. Manifestările au cuprins Ziua Porţilor Deschise, pentru cetăţenii interesaţi să cunoască o parte a Poliţiei şi să afle câteva dintre activităţile zilnice pe care poliţiştii le desfăşoară, inclusiv dotările pe care aceştia le folosesc pentru a-şi duce la bun sfârşit cercetările pe diferite paliere infracţionale. Criminaliştii au prezentat laboratorul auto cu care se deplasează şi efectuează cercetarea tehnico – ştiinţifică a locului unde s-a comis o infracţiune.
La nivelul judetului Calarasi, în parcarea din faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean, au fost expuse echipamente din dotare, precum arme şi costume ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale, autospeciale, motociclete folosite de poliţiştii rutieri, precum şi dotările laboratorului mobil al criminaliştilor. Vizitatorii acestor standuri au fost sprijiniţi de poliţişti cu sfaturi utile pentru a preveni şi reduce riscul de a deveni victime ale infracţiunilor şi evenimentelor rutiere. 


Ultima săptămână a lui mărţişor aduce în zona acoperită de radio Orion, temperaturi veritabile de iarnă. Astăzi, spre exemplu, cerul este variabil mai mult noros, vântul va sufla moderat, cu unele intensificări temporare, iar maxima termică va atinge doar 4 grade Celsius. Peste noapte vor fi condiţii de lapoviţă, iar temperatura va scădea până pe la 0 grade Celsius. Mâine va ploua slab ziua, când se vor înregistra până la 6 grade Celsius, iar noaptea va ninge slab şi vântul va sufla cu putere dinspre est. Termometrele vor indica minimum -2 grade Celsius. Miercuri şi joi vor predomina norii şi se vor menţine valorile termice negative pe timpul nopţii şi foarte scăzute în timpul zilei. Abia de vineri, 29 martie, putem să spunem că începe să se încălzească, pe măsură ce temperaturile vor urca până pe la 10 – 13 grade Celsius. Va fi în continuare înnorat şi vor fi condiţii de ploaie.

Cu aproape 3 luni de întârziere, guvernul a aprobat acordarea biletelor de tratament pentru anul 2013. Pensionarii care şi-au depus deja cererile pentru obţinerea biletelor de tratament pot răsufla liniştiţi. Aceştia mai au foarte puţin de aşteptat până vor intra în posesia biletelor. În urmă cu două zile, Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2013. Numărul locurilor pentru tratamentul balnear prin Casa Naţională de Pensii Publice s-ar ridica la 50.000, la care se pot adauga locuri puse la dispoziţie de operatorii interesaţi.

Pe 19 aprilie 2013, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează Bursa Generală a locurilor de muncă ce se va desfăşura în toate agenţiile din ţară. În Ialomiţa, bursa se va desfăşura la sediul Agenţiei din Slobozia. AJOFM Ialomiţa va demara procedurile de organizare a acestui eveniment, prin înştiinţarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ce s-au prezentat la sediul agenţiei şi va transmite invitaţii agenţilor economici din judeţ. Participarea la această acţiune nu implică niciun fel de costuri nici pentru angajatori şi nici pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, prezenţa agenţilor economici la bursă nu este obligatorie, dar există obligativitatea, conform legii, de a declara locurile de muncă vacante.

Autoritățile au încetat căutările în cazul celor doi bărbați dispăruți săptămâna trecută în apele brațului Borcea. Cei doi bărbați, cu vârste de de 35 și 40 de ani, unul din localitatea călărășeană Borcea, celălalt din Fetești, au dispărut duminica trecută, în timp ce erau la pescuit, pe brațul Borcea al Dunării. Trupurile celor doi au fost căutate fără încetare, în zilele de după nefericitul eveniment. Vineri însă, s-a luat decizia de a înceta căutările, deoarece șansele să mai fie găsiți sunt aproape de zero. În zona respectivă, curenții sunt foarte puternici și apa extrem de adâncă, iar, dacă în primele două zile ei nu au fost găsiți, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este minimă. Purtătorul de cuvânt al ISU Ialomița, George Damian, a declarat că dacă trupurile lor s-au prins pe fundul apei, în următoarea perioadă ar putea ieși la suprafață singure.