Stiri 22 martie



Familiile de rromi din Cernavoda vor primi sprijin din partea Autorităţii Locale. In  cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local din luna februarie, aleşii locali au găsit soluţii pentru imbunătăţirea situaţiei minorităţii rrome din oraş. Consilierii au votat un  proiect de hotărare referitor la constituirea unui grup de lucru local care are ca obiectiv stabilirea unor strategii pentru sprijinirea acestor minorităţi. Această comisie este formată din consilieri locali, reprezentanţi ai unităţilor de in ăţămant, ai spitalului orăşenesc şi nu in ultimul ra nd, reprezentanţi ai etniei rrome, membri ai Asociaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului. Toţi aceştia s-au intalnit saptamana aceasta, la sediul Primăriei, in  cadrul unei şedinţe, pentru a demara proiecte de reintegrare a acestor minorităţi in viaţa social-economică a oraşului. Primarul Gheorghe Hansă a propus  ca primul obiectiv ce trebuie realizat in această perioadă să fie demarea actiunii de integrare in invăţămant a copiilor de etnie rromă şi reintegrarea acelora care au părăsit sistemul şcolar. Metoda de lucru va fi identificarea, prin serviciul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul primăriri, a micuţilor cu varste intre 0 şi 7 ani, care vor fi inscrişi la şcoli, cu sprijin material din partea Administraţiei. Ulterior, vor fi identificate persoanele care au părăsit şcoala, care vor primi consiliere din partea celor de la Direcţia de Asistenţă Socială, şi sprijin material pentru a fi reintroduse in sistemul şcolar. Al doilea obiectiv al autoritatilor  este identificarea persoanelor de etnie rromă care nu sunt inregistrate in evidenţa niciunui medic de familie şi includerea lor in sistemul asigurărilor de sănătate. Managerul Spitalului Orăşenesc, Salem Zahra, a propus consultaţii gratuite tinerelor gravide, teste papanicolau gratuite, pentru depistarea precoce a cancerului de col şi radiografii gratuite pentru depistarea microbului de tuberculoză. Edilul i-a oferit acestuia sprijin prin echipele Poliţiei Locale (care vor solicita cetăţenilor să se prezinte la control), pentru a demara o campanile de prevenire a TBC, in randul tuturor cetăţenilor din oraş. S-a luat in calcul şi derularea unor activităţi şi programe de informare şi educaţie pentru sănătate. Următorul obiectiv propus este reabilitarea a 30 de locuinţe din cartierul Nord, unde locuiesc foarte multe familii nevoiaşe de rromi. in următoarele săptămani, vor fi reparate acoperişurile imobilelor, şi vor fi racordate gratuit la apă şi canalizare. Pe parcursul derulării acestor proiecte, vor beneficia de sprijin şi familiile nevoiaşe din oraş, fie ele de etnie rromă sau naţionalitate romană. 

Debitul Dunării va depăşi  cotele de atenţie. De astăzi  se instituie cod galben pe sectorul dunarean Zimnicea – Tulcea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea), fiind prognozată depăşirea COTELOR DE  ATENŢIE la Olteniţa şi Tulcea, iar de mâine sunt vizate localităţile Feteşti, Cernavodă şi Hârşova. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor  a emis aceasta  atenţionare hidrologică ce va fi  valabilă  pana pe  27 martie la  ora 18.00. Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE. 

Cernavodencele au spus astazi Nu cancerului de col uterin. Casa de Cultură şi Primăria Cernavodă au organizat la sala de spectacole a instituţiei un simpozion medical cu tema “Sunt femeie, sunt informată!”. Evenimentul face parte din campania locală de promovare a “Programului naţional de prevenire a cancerului de col uterin”. În cadrul simpozionului, au fost invitaţi specialişti ai Spitalului Orăşenesc, consilieri locali şi alte personalităţi. Reprezentantele sexului frumos au avut parte de o prezentare, din partea cadrelor medicale, a metodelor de prevenire a cancerului de col, prin recoltarea gratuită a analizei Babeş Papanicolau la sediul spitalului Cernavodă.

Jandarmeria romană  este solidară acţiunii Оra Pămantului  Sambătă 23 martie, intre orele 20.30 21.30, jandarmii ialomiţeni se vor alătura iniţiatorilor Campaniei Оra Pămantului prin reducerea consumului de energie electrică din locuinţele proprii şi implicit, a poluării. Purtatorul de cuvant al jandarmilor Ialomiteni, locotenent colonel  Alexandru Constantinescu,  a spus ca   Jandarmeria Romană a participat constant la campanii ce au avut ca scop protejarea mediului inconjurător alături de O.N.G.- uri, diverse instituţii publice sau reprezentanţi ai mass media. Ora Pămantului îşi propune prin gestul simplu de stingere a luminilor care nu sunt esenţiale funcţionării şi prin deconectarea echipamentelor electronice aflate in stand-by, să tragă un important semnal de alarmă la adresa efectelor dezvoltării iresponsabile.  


Coplata va fi introdusă în spitale de la 1 aprilie. Astfel, pacienţii care se vor interna în spitale de la 1 aprilie vor plăti pentru serviciile medicale, între 5 şi 10 lei. Guvernul a aprobat acest act normativ conform căruia, serviciile de spitalizare continuă vor fi taxate. Cuantumul acestei taxe va fi stabilit de fiecare spital în parte în consiliile de administraţie şi va fi aplicată o singură dată. Excepţie de la plata acestei taxe vor face pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, persoanele cu handicap, copiii până în 18 ani, gravidele şi lăuzele. Coplata se aplică pentru serviciile de spitalizare continuă şi nu pentru serviciile care reprezintă urgenţe. Pacienţii trebuie să ştie că nu o să le poată refuza nimeni externarea sau scrisoarea medicală sau reţeta dacă nu vor avea bani să plătească.

Ziua Mondială a Sindromului Down, sărbătorită astăzi în toată lumea dar şi în România, este un manifest care simbolizează cei trei cromozomi care determină apariţia acestui sindrom. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 2006 de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Evenimentul pune în evidenţă dreptul persoanelor care suferă de această boală de a avea un loc de muncă adecvat, dar şi importanţa unei îngrijiri şi a unui suport constant din partea societăţii.
La Constanţa, la ora 15,00, în zona City Mall Organizaţia Down Est din România organizează un flash-mob pentru a susţine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România îi anunţă pe şoferi că, din cauza lucrărilor ce se execută la Giurgeni, la podul peste Dunăre, circulaţia rutieră pe DN 2A, Con-stanţa - Slobozia, între kilometri 113 şi 115, se va desfăşura alternativ, în ambele sensuri de circulaţie, pe o singură bandă deschisă circulaţiei. Astfel,  circulaţia rutieră pe sensul Constanţa - Slobozia va fi închisă până pe 17 aprilie, iar în perioada 18 aprilie - 31 mai va fi închisă circulaţia pe sensul Slobozia – Constanţa. Şoferii sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară. 

Cinci persoane au fost rănite, aseară, în urma unui accident rutier petrecut pe Autostrada Soarelui. Maşina  în care se aflau s-a răsturnat, unul dintre răniţi fiind preluat cu un elicopter SMURD şi transportat la un spital din Bucureşti. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, accidentul a avut loc pe sensul de mers Bucureşti-Constanţa al autostrăzii. La faţa locului s-au deplasat echipajele pompierilor militari SMURD Lehliu Gară şi ale Serviciului de Ambulanţă cu două salvări de la Fundulea şi Lehliu Gară. Nu a fost nevoie de descarcerare, o victimă este în stare gravă, având piciorul aproape amputat şi s-a cerut sprijinul elicopterului SMURD pentru ca aceasta să fie transportată probabil la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Alţi doi răniţi cu traumatisme mai uşoare,  iar celelalte două persoane au suferit traumatisme cranio-cerebrale şi toracice, fiind transportate cu ambulanţele la un spital din Bucureşti.