Stiri 20 martie


Pana vineri, patru blocuri din Cernavodă sunt avizate pentru debranşare de la sistemul de alimentare cu apă din cauza datoriilor de peste 30.000 lei către SC RAJA SA. Datornicii pot rămâne fără apă potabilă dacă nu- şi achitat restanţele. Este vorba despre bl C3, str 9 Mai, bl H1, str Avram Iancu, bl E16, str Panait Cerna si bl E8, str Sălciei. Cele patru condominii din Cernavodă nu sunt nici măcar constituite în asociaţii, motiv pentru care, în ultimii trei ani, au fost notificate şi somate de zeci de ori pentru a intra în legalitate: să se constituie în asociaţii sau să-şi desemneze un reprezentant pentru încheierea convenţiilor de facturare individual, arata comunicatul Raja.

Şoferii care vor circula începând din acest sezon pe Autostrada Soarelui, de la Cernavodă către Constanţa, vor întâlni şase radare de ultimă generaţie care nu pot fi detectate şi nu pot fi contestate în instanţă. Poliţia Rutieră a anunţat că vor fi montate şase aparate de radar, câte trei pe fiecare sens de mers. Aparatele îi vor filma şi fotografia pe şoferii care vor depăşi viteza maximă de 130 kilometri pe oră. Teodosie Neacşu, directorul proiectului, susţine că, cel târziu la sfârşitul lunii mai, se va termina tot sistemul, de la Cernavodă la Constanţa. Un singur radar costă 35.000 de euro.

Scandal azi noapte într-o familie de romi din Medgidia, chiar în curtea spitalului. O tânără de 18 ani, fiica bulibaşei din municipiu, a ajuns la spital dupa ce a incercat sa se sinucida şi a băut sodă caustică. Fata ar fi recurs la acest gest din cauza unor neînţelegeri cu soţul ei. Tatal ei a mers la spital si acolo s-a intalnit cu sotul fetei. S-a luat la bătaie cu ginerele său, care a scos un cuţit şi l-a înjunghiat. Bărbatul a fost operat şi rana nu i-a pus viaţa în pericol. Tânăra este în stare stabilă, dar a fost transferată totuşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru mai multe investigaţii.

Poliţiştii de investigaţii criminale au reţinut ieri, 19 martie a.c. pe bază de ordonanţă de reţinere, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 28 şi 41 ani, toţi din municipiul Feteşti, care au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al inspectoratului. Cei în cauză au fost surprinşi în flagrant în noaptea de 16/17 martie a.c. în timp ce săpau pe un teren agricol amplasat pe raza satului Lăcusteni, pentru a sustrage cablu de telefonie fixă subteran.


Ialomiţa are doi primari de trei stele şi unul de patru stele. Ca urmare a situarii judetului lalomita in primelc judete pe tara s-a conferit in cadrul A.Co.R. titlul, certificatul si diploma de excelenta ,,Primar de 3 stele" primarului comunei Facaeni, Nuti Rosu, si lui Negraru Florinel primar al comunei Platonesti . Totodată,
Constantin Nica, primarul al comunei Bordusani a primit distinctia de primar de 4 stele. De asemenea, i s-a conferit Diploma de cxcelenta si Titlul de Merit “Nicolae Sabau - chintesenta Frumusetii Cantecului Popular National” domnului Lucian Corlau, primarul comunei Vladeni in semn de recunostinta si inalta apreciere pentru contributia la nivel national la promovarea si pastrarea valorilor si civilizatiei traditionale specifice satului romanesc.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are în derulare un proiect cu fonduri europene - "PNDR vine în satul tău" , proiect menit să informeze posibilii beneficiari din localităţile rurale despre oportunităţilor de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). De asemenea, proiectul îşi propune şi o informare mai în amănunt despre beneficiile acordate de programele APIA. Mai exact, va fi organizată o caravană informativă asupra fondurilor europene acordate în cadrul măsurilor “Sprijin pentru zonele defavorizate - altele decat zona montană” şi 2.1.4. “Plăţi de agro-mediu” din cadrul PNDR. În cadrul caravanei, 15 rulote expoziţionale vor parcurge un traseu naţional în localităţile cuprinse în fişele tehnice ale măsurilor din Axa II din PNDR implementate de APIA. Caravanele vor efectua, în perioada martie - mai, deplasări în peste 1.400 de localităţi. Vor fi distribuite materiale informative către cel puţin 71.500 de beneficiari ai măsurilor delegate din Axa II - PNDR.

Anul acesta, copiii vor fi înscrişi la clasa pregătitoare doar în două etape, faţă de anul trecut când au fost patru etape. În prima-părinţii pot opta atât pentru şcolile de circumscripţie, cât şi pentru celelalte şcoli, iar în a doua etapă-copiii pot fi înscrişi doar la şcolile cu locuri rămase libere. Prima etapă este cuprinsă între 2 şi 22 aprilie, iar cea de-a doua între 8 şi 17 mai. Pentru cei care se înscriu la şcolile din afara circumscripţiei, se aplica întâi criteriile generale (grad de handicap, orfan, existenţa unui frate înmatriculat la acea şcoală), apoi criteriile specifice stabilite de şcoală. Prevederile fac parte din proiectul de Metodologie pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014, lansat pe 16 martie de către Ministerul Educaţiei în dezbatere publică până pe 24 martie.