Stiri 18 martie


La Fetesti a avut loc astazi o Bursa a locurilor de munca. Aceasta a avut circuit inchis, ceea ce inseamna ca la bursa au fost chemate doar persoanele care fac parte din grupele vulnerabile, beneficiarii proiectului derulat de administratia locala in colaborare cu asociatia Colfaza. In cadrul centrului de incluziune sociala care functioneaza la Fetesti, peste 250 de persoane au urmat cursuri de calificare. La actiune au participat 10 angajatori din Ialomita si Constanta.
Insert Nicoleta Golai
Nicoleta Golai directorul departamentului de comunicare si Marketing din cadrul Colfaza

Oraşul Cernavodă va fi racordat la apa de izvor. De luna vitoare in Cernavoda vor debuta lucrările din cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa. banii necesari, 20 de milioane de lei, provin din fonduri europene. proiectul a fost demarat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Constanta şi de catre RAJA. Saptamana trecuta reprezentantii acestora s-au intalnit la Cernavoda cu autoritatile locale. Primarul Gheorghe Hansa a declarat ca obiectivele proiectului sunt aducţiunea de apă extrasă de la o adâncime de 300 de metri din zona Medgidia până în Cernavodă, printr-o conductă cu o lungime de 20,4 kilometri, construirea unei gospodării de apă în localitatea Ştefan cel Mare, unde apa va fi purificată, construirea unei staţii de pompare în Cernavodă şi construirea unei reţele de cinci kilometri de canalizare în oraş. Din această reţea, vor face parte 20 de străzi pe care vor fi efectuate 395 de racordări. Primăria va cofinanta proiectul cu o investiţie de 112 mii de euro, din bugetul local. Primarul Hansa a cerut in sedinta de saptamana trecuta ca antreprenorii implicati in proiect sa angajeze 1.200 de cernavodeni pentru executarea lucrărilor. Perioada de execuţie a programului va fi de doi ani.

O grenadă defensivă a fost descoperită de un ialomitean în timp ce sapa un teren. Echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa s-a deplasat la faţa locului şi a ridicarat grenada pentru a o distruge. Purtatorul de cuvant al ISU Ialomita, George Damian a specificat ca de obicei, primavara sunt descoperite cele mai multe elemente de munitie neexplodata pentru ca se fac lucrari agricole si sapaturi. Acesta a mai spus ca toti cei care fac astfel de descoperiri trebuie sa anunte de urgenta autoritatile si sa nu atinga munitia.



Ieri dimineata politistii fetesteni au prins doi hoti la scurt timp dupa ce acestia furasera componente cfr. O patrula de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Municipiului Feteşti a observat pe DN3B doi bărbaţi care transportau mai multe bunuri. La vederea oamenilor legii, suspecţii au abandonat bunurile, respectiv şase saboţi de frânare de la vagoanele CFR, dar au fost prinşi în scurt timp de poliţişti. Din verificările efectuate s-a stabilit că amandoi hotii sunt din Feteşti. Bunurile au fost recuperate, iar cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.


Sâmbătă la Cernavodă au fost vândute toatele cele 1000 de lampioane din cadrul evenimentului caritabil organizat de Rotary Club şi Primărie. Evenimentul s-a derulat  sub motto ul Si ei sunt copiii orasului tau! Şi a avut ca obiectiv strangerea de fonduri pentru sustinerea Centrului de recuperare medicala pentru copii cu dizabilitati din Cernavoda si localitatile limitrofe. Un lampion a costat 10 lei, iar banii aproximativ 10 mii de lei, vor merge catre copii cu dizabilitati. Centrul de terapie pentru copiii cu dizabilitati, ar putea fi inaugurat la începutul anului şcolar din septembrie. Proiectul a fost iniţiat de către edilul Gheorghe Hânsă, cu scopul de a înfiinţa şi dezvolta un centru modern şi specializat în terapie modernă şi eficientă pentru copiii cu nevoi speciale. Acesta va avea locaţia în strada Cazărmii, în incinta Internatului Şcolar, unde au fost amenajate 10 cabinete. În cadrul acestora, copiii diagnosticaţi cu autism, ADHD şi alte afecţiuni, vor beneficia de terapie personalizată, performantă, prin tehnici recuperatorii oferite de specialişti.

Ministerul Educaţiei a lansat în weekend în dezbatere publică proiectul „Metodologia pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014”. Potrivit acestuia, clasa pregătitoare rămâne în învăţământul primar şi poate fi organizată atât în spaţiile şcolilor, cât şi în incinta grădiniţelor. Înscrierile pentru anul şcolar 2013-2014 vor începe pe 2 aprilie şi se vor derula până pe 22 aprilie. Potrivit propunerilor aflate în dezbatere publică până la 24 martie, fiecare unitate de învăţământ va pune la dispoziţie informaţii referitoare la locul de desfăşurare a activităţii corespunzătoare clasei pregătitoare (în spaţiul şcolilor sau a grădiniţelor). În clasa pregătitoare se vor putea înscrie copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv. La solicitarea părinţilor, vor putea fi înscrişi şi cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Crescătorii de bovine, ovine şi caprine au primit, săptămâna trecută, prima tranşă a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, aferente lui 2012. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au anunţat că pentru bovine s-au plătit 316,2 milioane de lei pentru 103.477 fermieri, pentru ovine - 117,8 milioane de lei,pentru 14.402 fermieri, iar pentru caprine s-au făcut plăţi de 14,5 milioane de lei, pentru 5.254 fermieri. Pentru 2012, cuantumul plăţilor pe cap de bovină este de 500 lei, iar pentru speciile ovine şi caprine cuantumul este de 40,8 lei. Ultima tranşă de plată va fi virată după 2 aprilie 2013.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie au anunţat că, zilele acestea, poliţiştii vor primi restanţele pentru norma de echipament pentru anul 2012.  Astfel, în perioada 18 - 20 martie, Ministerul Afacerilor Interne va vira sumele de bani necesare achitării integrale a contravalorii dreptului de echipare pentru anul 2012 către toate unităţile subordonate.


Senatorul colegiului 1 Colegiului 1 Feteşti - Tăndărei - Slobozia, Marian Pavel face demersuri pentru deblocarea posturilor în administraţia publică locală. Pentru că numărul mic de angajaţi din primării a dus la împovărarea personalului cu mai multe sarcini, astfel încât încât volumul de muncă depăşeşte uneori capacităţile umane, senatorul a venit în sprijinul administraţiilor locale şi a facut pe data de 4 martie, o adresă către Viceprim-ministrul şi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea. În scrisoare, Marian Pavel a prezentat situaţia orasului Tăndărei, care are 7 posturi vacante aferente funcţiilor unice, dintre care două sunt contractuale de execuţie şi 5 sunt funcţii publice de execuţie. Având în vedere că în situaţia oraşului Tăndărei, la fel ca şi în cazul mai multor localităţi ialomiţene, soluţia “1 angajat la 7” nu poate fi aplicată, întrucat domeniile de activitate acoperite de aceste posturi sunt complet diferite şi nu pot fi realizate de un singur angajat, senatorul Colegiului 1, senatorul ialomiţean îi solicită viceprim-ministrului, identificarea urgenţă a unor soluţii pentru rezolvarea acestor probleme.