Stiri 14 martie




La Cernavoda are loc sambata un eveniment caritabil organizat  de Rotary Club. Acesta se derulează sub motto ul  Si ei sunt copiii orasului tau!  Obiectivul acestui eveniment  este de a strange fonduri pentru sustinerea  Centrului de recuperare medicala pentru copii cu dizabilitati din Cernavoda si localitatile limitrofe. Mai exact, pe 16 Martie, între orele 16:00 - 18:00, in fata Primariei Cernavoda Rotary Club pune în vanzare 1000 de lampioane care mai apoi vor fi lansate.  Un lampion costa 10 lei, iar banii merg catre copii cu dizabilitati.

Termenul limita pentru achitarea taxelor şi impozitelor locale este 31 martie. După această dată vor fi calculate majorări de întârziere de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună. Cei care îşi plătesc în totalitate darile beneficiaya si de reduceri. Persoanele fizice beneficiază de o bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice de 5% la impozitul pe clădiri, teren şi mijloacele de transport. Impozitele şi taxele locale se pot achita şi în două rate semestriale egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Cei care plătesc în rate nu beneficiază însă de bonificaţie.

Mâine la ora 10  intră în vigoare un cod galben de ploi, vânt puternic şi ninsori viscolite pentru toată ţara. Vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală de 55-70 km/h, iar la munte va continua să sufle puternic, cu peste 90 km/h. acest cod va fi  valabil pana la ora 20. Vremea va intra într-un proces de răcire, care se va resimţi la început în regiunile intracarpatice, iar în zilele de sâmbătă şi duminică în toată ţara.

Tentativă de viol la Feteşti. Un tânăr în vârstă de 32 ani, din comuna Unirea, judeţul Călăraşi este învinuit că a încercat să agreseze sexual o femeie în vârstă de 67 ani, din Feteşti. Poliţia a fost sesizată ieri de femeie despre faptul că în timp ce se afla pe izlazul cartierului feteştean Buliga,  un bărbat necunoscut a încercat să o violeze. Poliţiştii au mers la faţa locului şi în urma cercetărilor efectuate au reuşit să-l identifice si să-l reţină pe suspect.   Femeia a fost transportată la Spitalul Municipal Feteşti în vederea examinării şi eliberării certificatului medico-legal.
 


Consiliul Județean Ialomița se va împrumuta la Banca Mondiala pentru a demara în acest an amenajarea unei faleze pe malul drept al braţului Borcea, în zona comunei Borduşani. Ambiţia autorităţii judeţene este să realizeze în cadrul Strategiei Dunării câte un punct de acostare pentru navele cu pescaj mic şi mediu în toate localităţile ialomiţene riverane Braţului Borcea. Scopul acestei investiţii îl reprezintă creşterea atracţiei turistice în zonă.  Preşedintele CJI,  Silvian Ciupercă a declarat că încă nu se ştie cât va costa proiectul,  cert este că investiția se va realiza cu sprijin european, în urma unui împrumut rambursabil, provenit de la Banca Mondială. Însă, Consiliul Județean Ialomița va asigura cheltuielile de implementare și managementul investiției, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița va pune la dispoziție, cu titlu gratuit, terenul pe care se va amplasa investiția, iar comuna Bordușani va asigura o parte din activitățile de mentenanță.

 Lucrările din cadrul Proiectului de reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa –Ialomiţa vor începe la Cernavodă din luna aprilie. Programul cu o finanţare europeană în valoare de 20 de milioane de lei noi a fost demarat de către ADI Constanţa (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) şi RAJA Constanţa. Obiectivele proiectului sunt aducţiunea de apă extrasă de la o adâncime de 300 de metri din zona Medgidia până în Cernavodă, printr-o conductă cu o lungime de 20,4 kilometri, construirea unei gospodării de apă în localitatea Stefan cel Mare (unde apa va fi purificată ), construirea unei staţii de pompare în Cernavodă şi construirea unei reţele 5 km de canalizare în oraş. Perioada de execuţie a programului va fi de doi ani, începând din luna aprilie. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că importanţa acestui program, în ciuda neînţelerilor dintre RAJA şi Primărie, este rezolvarea problemei privind reţeaua de canalizare din oraş, care va fi urmată de construirea reţelei de termoficare, în care sunt prevăzute 8 puncte termice.

Peste 400 de oameni care mergeau cu trenul la Bucureşti, ieri dimineaţă, au fost daţi jos din vagoane şi amendaţi. Motivul? Trenul Regio circula pe ruta Feteşti-Bucureşti, iar pasagerii prinşi fără legitimaţii de călătorie au fost obligaţi să-şi ia bilete cu suprataxă sau să achite amenda. Unii s-au revoltat  când s-au văzut daţi jos din tren. Alţii, au fost supăraţi că deşi au abonamente au fost nevoiţi să întârzie la muncă.   Reprezentanţii CFR  spun că astfel de controale vor fi efectuate şi în perioada următoare, pe alte trasee. 

Accident feroviar aseară la Constanţa. Un bărbat a fost lovit mortal de un tren pe peronul 1 al gării CFR Constanţa.  Poliţiştii au început o anchetă. Asupra bărbatului nu s-au găsit acte de identitate, ci doar 250 de lei şi un  bilet de tren cu destinaţia Feteşti. Oamenii legii trebuie să stabilească acum cine este victima şi cum s-a produs accidentul.