Stiri 13 martie



La Cernavoda proprietarii care şi-au înfiinţat asociaţii vor beneficia de reabilitări termice.    Campania de promovare a Programului Local de Reabilitare Termică a blocurilor continuă şi anul acesta. Chiar dacă procedurile de obţinere a fondurilor sunt de durată, Primăria va introduce anul acesta primele cinci blocuri în programul de anvelopare. Edilul Gheorghe Hânsă susţine că va introduce pentru început în program blocurile cele mai vechi, cu probleme mai grave.
Unul dintre obiectivele Autorităţii Locale este reabilitarea tuturor blocurilor de locuinţe din Cernavodă. Şi asta pentru că de la începutul acestui an, pe parcursul audienţelor, mulţi localnici au solicitat sprijinul Primăriei pentru diferite reparaţii de acoperiş sau izolaţii. În acest sens, o comisie tehnică s-a deplasat la mai multe apartamente din oraş şi a constatat că tavanele locuinţe se afla într-o stare avansată de degradare, iar mulţi dintre aceşti proprietari nu îşi permit costurile de reparaţii. Pentru a beneficia de fondurile pentru reabilitări, locatarii trebuie să se constituie într-o asociaţie de proprietari. Primăria va acoperi costurile înfiinţării, iar asociaţia va fi scutită de cheltuielile de reparaţii.

Primaria Fetesti va demara de vineri luna curateniei de primavara.  Pana pe 15 aprilie echipe ale administratiei locale vor aduna gunoiul si vor incerca sa infrumuseteze localitatea. Primarul Gheorghe  Catrinoiu spune ca in aceasta campanie autoritatea are nevoie de sprijinul localnicilor, fie ca este vorba despre proprietari, institutii sau agenti economici. Conform edilului, toata lume ar trebui sa se implice pentru ca aceasta actiune sa aiba succes.

Luna aceasta fiscul din Ialomita ramburseaza TVA in valoare de 4,81 milioane de lei. Purtatorul de cuvant al  Direcţiei Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa, Liliana Ciomirtan a specificat ca este vorba despre 115 deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, repartizate pe un număr de 4 administaţii fiscale. Prin urmare,  pe 28 martie cei care au de luat bani de la fisc sunt asteptati la administratiile fiscale de care apartin.  La nivelul Fetestiului sunt 22 contribuabili carora li se va rambursa in total TVA de 0,51 milioane lei. Cei care au solicitat rambursari pot verifica  pe site-ul A.N.A.F., secţiunea Soluţionarea deconturilor, data  si suma pe care o vor recupera de la stat.

Rata şomajului a scazut in luna februarie a acestui an fata de ianuarie, la nivelul judetului Ialomita.  La sfarsitul lunii februarie, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Ialomita erau peste 8400 de persoane, dintre care peste 5 mii nu primeau indemnizatie de somaj. Numarul lor a scazut cu 0. 26 puncte procentuale.  In acest judet barbatii isi gasesc mai greu un loc de munca, ei fiind mai afecatati de somaj.   


Primaria Fetesti vrea sa scoata bani si din piatra seaca. Si cum poti face bani in vremurile noastre daca nu prin vanzarea unor obiecte.?! Din  “ograda” municipalitatii s-a vandut cam tot ce putea face obiectul unei astfel de tranzactii: cabinete medicale, centrale termice dezafectate, terenuri si diferite alte spatii. Acum, la vanzare vor fi scoase terenurile concesionate prin legea 15/2003. Mai précis, edilii localitatii s-au gandit sa le dea posibilitatea beneficiarilor acestei legi sa cumpere terenurile pe care si-au construit casa. Astfel, tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care au primit de  primarie in concesiune gratuita terenuri, vor putea sa cumpere lotul imediat dupa ce au finalizat de construit casa. Pretul va fi stabilit in urma unei expertise tehinice pentru fiecare teren in parte. Pentru ca, desi  toate au cate 300 de mp, difera zona si utilitatile. Decizia a fost luata in unanimitate de catre consilierii locali la sedinta ordinara din februarie. Initiatorul proiectului de hotarare a fost insusi primarul Gheorghe Catrinoiu care a spus ca sunt cereri de acest fel din partea beneficiarilor 15/2003.
Alte 31 de loturi isi asteapta concesionarii/viitori proprietari
Tinerii pana in 35 de ani care vor sa-si construiasca o casa  au la dispozitie 31 de loturi de 300 mp fiecare. Acestea sunt în zona Spital (9 loturi), în cartierul Buliga (19 loturi) și în zona Vinalcool (3 loturi).

Astăzi este  Ziua europeană a pacienţilor. Cu această ocazie, Alianţa Pacienţilor Cronici din România lansează prima broşură informativă care conţine drepturile şi obligaţiile pacienţilor, dar şi ce reglementări se pot aduce legilor actuale din sistemul sanitar: compensarea medicamentelor să se realizeze gradual, în funcţie de venit, să nu se mai limiteze accesul la anumite proceduri şi tratamente medicale, care în prezent se fac în baza unor liste de aşteptare ce au rămas în urmă chiar şi cu doi ani în unele judeţe, să se actualizeze lista medicamentelor compensate şi gratuite (care e aceeaşi de acum cinci ani) în conformitate cu cele existente în farmacii şi nu doar cu cele înregistrate, dar inexistente. Tot cu aceasta ocazie a fost lansat si numarul de telefon al pacientului 0 800 800 242, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.

Ialomiţenii care vor să lucreze în străinătate au la dispoziţie prin reţeaua Eures 125 de locuri de muncă. Norvegia oferă cele mai multe posturi, mai exact aceasta caută 50 de ghizi turistici. Lituania oferă  40 locuri de munca, din care: 30-inginer aeronave, 10- mecanic aviatie. Olanda are disponibile pentru români  21 locuri de munca, din care: 4 – inginer mecanic, 5 - inginer de proces;4- inginer de proiect, 3- inginer constructii civile si industriale, 5- inginer  utilaj tehnologic. Mai sunt vacante în ţările UE 45 posturi după cum urmează: Germania – 1 loc de munca pentru inginer software; Danemarca - 2 locuri pentru medic psihiatru; Belgia – 2 locuri de munca pentru inginer proiectant; Malta – 5 locuri de munca pentru programatori; Spania – 2 locuri de munca pentru operatori CNC; Suedia – 2 locuri de munca, din care: 1- medic reumatolog, 1 – medic nefrologie
Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare cu privire la aceste locuri de munca si la modul in care se pot inscrie pentru locul de munca vizat, de la consilierul EURES din cadrul A.J.O.F.M. Ialomita la telefon 0243/231809 sau direct la sediul AJOFM Ialomita din Slobozia, str. Lacului, nr.10, et.3, cam.17.

De sambata, 16 martie, vremea se va răci accentuat, iar termometrele vor arata chiar si sub zero grade in timpul nopţilor. Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă pentru perioada 11-24 martie 2013, în Muntenia, intre 16 -18 martie vremea va fi rece, cu temperaturi maxime în medie de 6...9 grade şi minime negative. După data de 19 martie vremea se va încălzi uşor şi se aşteaptă temperaturi în jurul normelor climatologice (medii ale maximelor în jurul a 12 grade). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, se menţine ridicată.