Stiri 12 martie




Maine elevii de clasa aXII a  din judetul Constanta vor sustine simularea la proba proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie de la Bacalaureat. la simularea la limba si literatura Romana care a avut loc luni , din cei 7.345 de viitori absolvenţi de liceu, aproape 1400 au absentat. Subiectele au fost elaborate diferenţiat pe filiere şi profiluri având un nivel mediu de dificultate. Pentru a nu descuraja elevii, conducerea Inspectoratului Scolar  a lăsat la latitudinea directorilor unităţilor de învăţământ dacă vor trece sau nu notele de la simulare în catalog.

Ieri poliţişti din structurile de ordine publică şi rutier au organizat şi executat acţiuni în sistem integrat pe raza de competenţă atât pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru siguranţa traficului rutier. Acţiunile s-au desfăşurat pe raza municipiilor Feteşti şi Urziceni. Poliţiştii au controlat 63 de autovehicule şi au legitimat 93 de persoane.
În cadrul acţiunilor au fost aplicate 32 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 5.425 lei.

Zilele libere din 2 şi 3 mai, acordate de Guvern în acest an pentru ca ziua de 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, vor fi recuperate sâmbăta, pe 13 aprilie şi 20 aprilie, sau prin prelungirea timpului de lucru, până la 30 aprilie 2013, conform hotărârii de guvern. Zilele de 2 şi 3 mai nu vor fi însă libere şi pentru magistraţi şi alte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acele zile şi nici "participanţilor" în aceste procese, se arată în actul normativ. De zile libere nu vor beneficia nici angajaţii Trezoreriei.Săptămâna trecută, Guvernul a decis ca zilele de 2 şi 3 mai 2013 să fie declarate drept zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Prevederea este valabilă şi pentru angajaţii din sectorul privat, în măsura în care patronatele stabilesc astfel.
 


Reactorul 2 al Centralei Nucleare Electrice (CNE) de la Cernavodă a fost repornit şi reconectat la Sistemul Energetic Naţional după ce, în urmă cu două zile, Unitatea a fost oprită din cauza declanşării unui senzor de protecţie la sistemul de control al generatorului electric. Potrivit SN Nuclearelectrica (SNN) SA, operatorul CNE, reconectarea la Sistemul Energetic Naţional a Unităţii 2 s-a făcut după remedierea deficienţei constatate în urma investigaţiilor efectuate de către specialiştii centralei. „Activităţile de reconectare s-au desfăşurat cu respectarea procedurilor şi normelor de protecţie şi securitate, fără nici un impact asupra populaţiei, personalului, instalaţiilor şi mediului”, a anunţat SNN.

Şoferii care circulă pe cele mai aglomerate drumuri, inclusiv pe Autostrada Soarelui, ar putea fi obligați să achite o taxă. Reprezentații Companiei Naționale de Drumuri au declarat că, banii urmează ar urma să fie folosiți pentru întreținerea șoselelor. Mai exact, sunt avute în vedere trei drumuri, în speță Autostrada Soarelui, Autostrada București și centura din jurul capitalei. Prin acest demers, statul își propune să recupereze cheltuielile aferente acestor drumuri. De exemplu, pe timp de iarnă, valoarea contractelor pentru deszăpezirea Autostrăzii Soarelui pot ajunge până la cinci milioane de euro. Conform contractului publicat de către Compania Națională de Autostrăzi, concesionarul va putea încasa venituri din tarife de utilizare a autostrăzii, în cadrul unor plafoane ce urmează a fi stabilite în contract. Deocamdată, firma care se va ocupa de colectarea acestor taxe nu a fost stabilită. Cert este că firma care va câștiga dreptul de încasare are obligația de a se ocupa, printre altele, și de întreținerea șoselelor. Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Drumuri, taxa percepută pe autostrăzi va purta denumirea de „tarif de concesiune“ și se va aplica pe toate cele trei drumuri menționate. Cel mai probabil, valoarea taxei se va ridica la un euro pe fiecare sută de kilometri parcursă, însă nici acest aspect nu a fost încă stabilit.

Ieri a fost lansată la nivel naţional campania „Săptămâna pacienţilor”. Campania presupune difuzarea unui pliant tipărit în 200.000 de exemplare în 400 de unităţi medicale din România. El cuprinde aspecte ce ţin de drepturile şi obligaţiile pacienţilor şi ale asiguraţilor, importanţa controlului periodic şi alte teme de interes pentru pacienţi. Tot în aceste unităţi medicale vor fi expuse şi panouri cu mesajele campaniei. Cu ocazia campaniei a fost lansat telefonului Pacientului - 0800.800.242, număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie. Unităţile sanitare, fie că vorbim de cele cu paturi, fie că vorbim de cele în regim ambulator, trebuie să afişeze, la loc vizibil, un pliant cu drepturile pacienţilor. Consilierul guvernamental, dr. Vasile Cepoi, a declarat că nerespectarea obligaţiei poate fi reclamată la numărul de telefon 0800.800.242 (telefonul pacientului).

În a doua jumătate a anului TVA-ul la pâine ar putea fi redus experimental la 9%. Premierul Victor Ponta a declarat că dacă rezultatele vor fi favorabile, TVA ar putea fi diminuată şi la fructe, legume, sau carne. „Sunt hotărât ca la următoarea întâlnire pe care o avem cu cei de la FMI, în mai, să vorbim şi de acest lucru. Ei au spus că dacă reducem TVA la diverse produse alimentare, în realitate nu o să avem niciun efect pozitiv, ci doar o să crească preţurile. De aceea, de la 1 iulie până la 31 decembrie, vreau să facem experimentul la pâine. TVA va fi redus la 9% pe tot lanţul de producţie. Dacă până la sfârşitul anului se arată că de fapt în felul acesta o să oprim evaziunea fiscală şi cu 9% o să încasăm mai mulţi bani decât cu 24% şi cu evaziune, atunci ne permitem să mergem mai departe“, a declarat Ponta.

 S-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Este vorba de un tânăr de 23 de ani din Feteşti. Acesta a fost depistat în trafic de poliţişti sâmbătă noapte. În urma testării aparatul Drager a indicat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Şoferul  a fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Cercetările continuă.