STIRI 11 MARTIE



Alte patru blocuri din Cernavoda risca sa ramana fara apa potabila din cauza datoriilor acumulate. Operatorul Unic de apa si canal Raja a avizat saptamana aceasta pentru debransare Blocurile H2, H3 si H6 de pe strada Avram Inacu si Blocul DS 19 de pe Aleea Malinului. datoriile locatarilor din aceste blocuri sunt de aproape 64 de mii de lei. Purtatorul de cuvant al Raja, Irina Oprea a specificat ca aceste 4 condominii nu sunt nici măcar constituite in asociatii, motiv pentru care în ultimii trei ani, au fost notificate si somate de zeci de ori pentru a intra în legalitate: să se constituie în asociatii sau să-si desemneze un reprezentant pentru încheierea conventiilor de facturare individuală. În cazul în care în termenul de cinci zile, proprietarii de apratamente din cele 4 blocuri nu încheie conventiile de faturare individuală sau nu-si achită debitele restante, vor fi debransati de la sistemul de alimentare cu apă. Reprezantantii Raja spun ca măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la sistemul de alimentare cu apă potabilă. În urma primirii avizelor de debransare, majoritatea datornicilor, în doar câteva zile, îşi achită cea mai mare parte a restanţelor. În aceste condiţii, săptămânal sunt avizaţi sute de abonaţi cu restanţe, indiferent de statutul juridic al acestora.

Locuitorii Medgidiei isi pot spune parerea depsre regulamentul de functionare a pietelor din municipiu. Miercuri, de la ora 17.00, in sala Casei de cultura IN Roman are loc o dezbatere publica pe aceasta tema. Pe ordinea de zi a dezbaterii se mai regasesc si puncte referitoare la Bugetul pe anul in curs si organizarea serviciului de taxi din Medgidia.

Un barbat de 70 de ani din Fetesti a suferit arsuri de gradul I si II in urma unui incendiu izbucnit la o clădire a unei societăţi comerciale de pe raza localitatii. Acesta a primit ajutor de urgenta de la un echipaj SMURD care a constat ca barbatul suferise arsuri la nivelul membrelor superioare, toracelui şi abdomenului. Evenimentul a avut loc sâmbătă seara. Dupa ce SMURD-UL i-a acordat primul ajutor, barbatul a fost transportat la spital.
 

Unitatea 2 a Centralei Nuclear Electrice de la Cernavodă a fost deconectată sâmbătă de la Sistemul Energetic Naţional. Potrivit Societăţii Naţionale Nuclearelectrica deconectarea a fost necesară ca urmare a declanşării unei senzor de protecţie la sistemul de control al generatorului electric. Potrivit SNN, toate sistemele Unităţii au acţionat conform planurilor, reactorul fiind menţinut în prezent în stare sigură. „Nu există niciun impact advers asupra mediului şi populaţiei. O echipă mixtă formată din specialişti ai centralei şi ai fabricantului instalaţiei - General Electric - investighează, prin teste şi măsurători, cauza acestei declanşări. După identificarea şi remediarea cauzei opririi, Unitatea 2 va fi reconectată la Sistemul Energetic Naţional”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Ajutorul de deces, plătit în cazul decesului pensionarilor, va fi în acest an de 2.223 de lei. Creşterea acestui sprijin financiar este de 106 lei. Pe de altă parte, potrivit legii, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces şi în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. În cazul acestora, cuantumul ajutorului de deces valabil pe anul 2013 va fi de 1.112 lei (faţă de 1.059 de lei în 2012). Potrivit art.125 al Legii nr.263/2010 privind sistemul de pensii publice, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi, în săptămâna„Săptămâna Albă”, pregătitoare începerii postului Paştelui. Cel mai mare post din Ortodoxie începe pe 18 şi însumează 47 de zile. Practic, postul Paştelui începe în 18 martie şi se termină pe 4 mai, pe 5 mai fiind Paştele. În această săptămână se consumă doar produse lactate, şi ouă. Începând de ieri creştinii ortodocsi au renunţat la carne.

Vremea va fi instabilă săptămâna aceasta în zona acoperită de radio orion. În primele zile ale perioadei meteorologii au anunţat vreme deosebit de caldă cu temperaturi de peste 15 grade Celsius, însă va ploua. Apoi, de miercuri se va răci din nou. În week+end spre exemplu mercurul din termometre va urca doar până la 6 grade Celsius. Pe tot parcursul săptămânii vor fi condiţii de ploaie, atât peste zi, cât şi noaptea. 

Poliţiştii din Medgidia au aflat identitatea cadavrului găsit, la începutul săptămânii trecute , în liziera de la marginea Medgidiei. Potrivit acestora, este vorba despre un bărbat de 51 de ani, din localitatea ialomiţeană Burduşan. Bărbatul lucra ca oier la o stână din Mangalia. Pe 3 martie, el a plecat de la Mangalia spre Medgidia, unde locuieşte sora lui. Nu a mai ajuns însă la destinaţie, iar luni după-amiază, 4 martie, cadavrul lui a fost găsit la marginea lizierei, între drumul tehnologic de pe malul nordic al Canalului Dunăre Marea Neagră şi liniile de cale ferată.  Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor concrete în care a survenit decesul, urmând ca în funcţie de rezultatul investigaţiilor în cauză să se dispună măsuri legale prin unitatea de parchet competentă.

Un copil de 9 ani, din Fetești și-a pierdut viața, ieri după ce mai multe bucăți dintr-un zid al unei construcții s-au prăbușit peste el. Potrivit rudelor băiatul se afla la furat de fier vechi dintr-un complex dezafectat de creștere a porcilor, din zona Fetești Gară, iar la un moment dat mai multe bucăți desprinse dintr-un zid au căzut peste el.
Copilul a fost preluat de ambulanță și transportat la Spitalul municipal „Anghel Saligny” din Fetești însă, din cauza rănilor grave, medicii nu au mai putut să-i salveze viața. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului. Acesta nu este singurul incident petrecut la Feteşti în acest sfârşit de săptămână din cauza furtului de fier vechi. Sâmbătă un bărbat de 40 de ani a fost împuşcat de paznicii unei societăţi comerciale de unde încerca să fure fier. Bărbatul a fost norocos, viaţa nu i+a fost pusă în pericol.
Şi în acest caz, Poliţia a deschis o anchetă.