Stiri 8 martie



Ialomiţenii care vor să lucreze în străinătate au la dispoziţie 38 de locuri de muncă Danemarca are nevoie de 35 de romîni pentru domeniul agricol şi doi  medici psihiatri, iar Norvegia caută un inginer. Pentru postul de inginer cerințele minime cuprind studii superioare mecanice, experiență de cel puțin șapte ani în proiectare mecanică, precum și cunoștințe și competențe în instrumente de proiectare. Salariul variază între 41.000 și 82.000 de euro brut, pe an. Durata contractului este nelimitată, iar termenul de aplicare este 8 aprilie. Tot în norvegia se caută și un inginer electric, condițiile fiind aceleași. În ceea ce privește posturile de medic specialist psihiatru, ialomiţenii care vor să aplice un cv trebuie să cunoască foarte bine una din limbile engleză sau germană, salariul fiind de aproximativ 83.000 de euro anual. Persoanele interesate de aceste oferte pot obține informații suplimentare de la consilierul EURES din cadrul AJOFM Ialomița, din Slobozia strada Lacului, nr. 10, etaj 3, camera 17.

Muzeul Județean Ialomița găzduiește în premieră, cea mai mare colecție de reptile vii din țară, aparținând colecționarului Florin Sârb. Inedita colecție cuprinde 70 de specii, de pe toate continentele globului. Cele mai reprezentative fiind: viperele, cobrele, șopârlele și tarantulele. Dintre acestea se remarcă cele mai periculoase 10 specii de șerpi din lume, și anume: Taipanul, Mamba verde și Mamba neagră, Cobra egipteană, Vipera uriașă africană, Anaconda și multe alte specii de șerpi cu clopoței, cobre scuipătoare, etc.
Expoziția de reptile vii va fi deschisă până în data de 7 aprilie 2013.  Prețul unui bilet este de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Programul de vizitare al Muzeului Județean Ialomița este: zilnic între orele 10:00-18:00.

Sosirea primăverii a deschis sezonul lucrărilor în oraşul Cernavodă. Şi asta pentru că îmbunătăţirea vremii permite buna desfăşurare a proiectelor importante propuse de către Administraţia Locală. Unul dintre acestea este punerea bazelor noului cartier de locuinţe din zona Sere. Zilnic, încă de la primele ore ale dimineţii, echipele şi utilajele Gospodăriei Comunale se află în teren pentru a igieniza şi a nivela solul din zonă. Echipele de proiectanţi ai Primăriei au efectuat măsurătorile necesare pentru a delimita loturile de case şi străzile din noul cartier. În prezent utilajele trasează deja drumurile principale care vor fi construite. În urma delimitărilor efectuate s-au stabilit 98 de loturi de case cu suprafeţe cuprinse între 300 şi 400 de metri pătraţi, dar şi spaţiile aferente locurilor de joacă şi parcărilor. Reprezentanţii Primăriei susţin că lucrările pot fi finalizate în aproximativ două luni, dacă vremea va rămâne favorabilă. Cernavodenii interesaţi, vor putea concesiona loturile de case în urma unei licitaţii.


De luni, elevii claselor a XII-a din judetul Constanta vor sustine simularile pentru examenul de Bacalureat. Acestea vor fi organizate la nivel judeţean în toate unităţile de învăţământ liceal din Constanta. La simulari participă elevii din seria curentă şi absolvenţii din seriile anterioare care nu au promovat examenul de bacalaureat. Subiectele vor fi diferenţiate pe filieră şi profil, elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplină şi de tipul de subiect primit şi vor fi supravegheaţi video. Evaluarea lucrărilor se realizează în fiecare unitate de învăţământ de către două cadre didactice (profesorul de la clasă şi un alt profesor), urmând ca lucrările să fie analizate şi discutate cu elevii de fiecare profesor. Notele vor fi trecute in catalog doar daca profesorul vrea acest lucru.

În luna februarie rata somajului a scazut in Judetul Calarasi. Fata de luna ianuarie au fost cu 0,23% mai putine persoane fara loc de munca. Numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţa AJOFM Călăraşi a depasit 7.900.  Dintre acestia doar 2.320 primeau indemnizatie. La nivelul acestui judet, rata şomajului este mai ridicată în rândul bărbaţilor, aceştia reprezentând peste 60% din totalul şomerilor înregistraţi.

Ajutorul de deces s-a majorat cu peste o sută de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului. Majorarea se aplica  odată cu intrarea în vigoare a bugetului de asigurări sociale pentru anul 2013.  Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Activităţile de amploare demarate de poliţiştii ialomiţeni săptămâna aceasta pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în zona scolilor au continuat şi ieri.     
Politiştii au acordat o atenţie deosebită respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice. Ei  au desfăşurat cu şcolarii judeţului, ore de educaţie rutieră cu accent pe aspecte practice urmărindu-se astfel creşterea gradului de siguranţă al acestora. Echipajele de poliţie rutieră şi ordine publică au acţionat în zonele din apropierea unităţilor de învăţământ în vederea fluidizării traficului rutier şi protejarea micilor pietoni de eventualele incidente nedorite ce pot apărea când aceştia vin sau pleacă de la şcoală.  Au fost instruiţi peste 600 de elevi, din cadrul a 38 şcoli ialomiţene. În cadrul acestor întâlniri la care au participat şi cadrele didactice, au fost distribuite peste 300 de pliante preventive.