13 noiembrie




Somerii călărăşeni au la dispozitie in aceasta perioada 455 locuri de muncă înregistrate în evidenţa AJOFM Călăraşi. 316 posturi sunt disponibile în domeniul confecţiilor textile, 117 locuri de muncă pot fi ocupate în comerţ, 22 posturi sunt disponibile în domeniul transporturilor, confecţiilor metalice, construcţiilor sau a altor activităţi. La nivelul judetului Constanţa sunt 52 locuri de muncă vacante. O mare parte dintre acestea sunt în turism şi alimentaţie publică, comerţ, intervenţii, pază şi protecţie şi în construcţii. AJOFM reaminteşte agenţilor economici că au obligaţia sa comunice toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Necomunicarea locurilor de muncă vacante la AJOFM constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Primaria Cernavoda va colabora cu Asociatia Biroului Dunarii Sulina pentru a atrage fonduri europene. Primarul Gheorghe Hânsă a declarat că, în şedinţa Consiliului Local de luna trecuta aleşii locali şi-au dat acordul pentru ca Primăria să colaboreze cu Asociaţia respectiva în vederea atragerii de fonduri europene, sub directiva Uniunii Europene, care vor fi folosite pentru dezvoltarea localităţilor din spaţiul dunărean. Acţiunea se inscrie in strategia Consiliului European de dezvoltare a regiunii Dunării, plan din care fac parte nouă oraşe şi comune.

Ziua de astazi este declarată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă “Ziua Informării Preventive” în România. Cu această ocazie, pe plan local se vor desfăşura anumite activităţi în vederea informării populaţiei asupra riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă identificare la nivelul judeţului Ialomita, pentru dezvoltarea în rândul cetăţenilor a unui comportament adecvat înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă. Conform statisticilor, în caz de cataclisme naturale, doar 45% din pagube apar ca efect direct al acestora. Diferenţa apare pe fondul necunoaşterii şi neaplicării unor reguli elementare de protecţie şi prevenire.Pana vineri inspectorii de prevenire din cadrul ISU Ialomiţa vor desfăşura activităţi de informare preventivă la unităţile administrativ – teritoriale, operatori economici şi instituţii din judeţ. De asemenea, cu această ocazie IGSU a lansat pe reţeaua de socializare Facebook un concurs cu premii, la care ialomitenii se pot înscrie prin accesarea paginii web: http://www.facebook.com/informarepreventiva.

Duminică la Medgidia a fost adus un omagiu ostaşilor sârbi care şi-au pierdut viaţa, în luptele pentru eliberarea Dobrogei în timpul primului război mondial.Ceremonia comemorativă dedicată luptătorilor Diviziei 1 Voluntari sârbi căzuţi în luptele din regiunea Dobrogea în toamna anului 1916, s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor Sârbi din incinta Cimitirului Ortodox. festivitatea de comemorare a ostaşilor decedaţi a început cu intonarea imnurilor celor două state – Serbia şi România. preotul militar a oficiat serviciul religios, urmat de momentul depunerii de coroane. Au depus coroane de flori Ambasada Republicii Serbia la Bucureşti, Uniunea Sârbilor din România, Ministerul Apărării Naţionale, un senator si un deputat de Constanta, Consiliul Local Medgidia şi Primăria Municipiului Medgidia . Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi prezentarea onorului de către militarii regimentului 53 Rachete antiaeriene.

De saptamana viitoare intra in vigoare Hotararea 902/2012 privind noile tarife pentru operaţiunile de la Registrul Comerţului. Masura are in vedere aplicarea unui singur tarif pentru diferite activitati inregistrate la Registrul Comertului in vederea eliminarii tarifelor aplicate pentru fiecare tip de inregistrare, ca pană in prezent. Spre exemplu, inregistrarea unei firme va costa 250 lei, taxa cuprinzand autorizarea constituirii, inmatricularea si autorizarea functionarii prin declaratie pe propria raspundere a managerului. Inregistrarea unei PFA sau unei intreprinderi individuale sau familiale va costa 90 lei, iar rezervarea denumirii unei firme va costa 45 lei, la fel ca cererile de radiere si de eliberare a unui certificat constatator sau a unui extras de registru. De asemenea, a fost eliminata si taxa suplimentara de 50% pentru soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor constatatoare.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a făcut publică, lista beneficiarilor programului "Bani de liceu". În Ialomita sunt 1913 de beneficiari din care 94 provin de la scoli profesionale. Acesti elevi vor primi, lunar, pana la sfarşitul anului scolar, cate 180 de lei.  Banii se acordă şi pe perioada vacantelor şi a practicii şcolare. Insa, ei pot pierde ajutorul daca sunt exmatriculati, daca acumuleaza 20 de absente nemotivate ori dacă situaţia materială se schimbă, în sensul că venitul net pe membru de familie devine mai mare decât 150 de lei. De asemenea nu beneficiaza de bursa elevii rep0eta anul de studio. De la această prevedere se exceptează cazurile de prelungire a studiilor din motive medicale.  Anul trecut, în Ialomiţa au beneficiat de „Bani de liceu” 1990 de elevi.

Copiii parasiti in maternitati sunt in atentia Protectiei Sociale si a Ministerului Sanatatii.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Ministerul Sănătăţii au iniţiat o campanie comună de verificare a situaţiei copiilor părăsiţi în unităţile sanitare. Institutiile au luat aceasta decizie dupa ce au aparut infromatii potrivit carora numărului copiilor părăsiţi în maternităţi a crescut in ultima perioada, iar conditiile de ingrijire a acestora in unitatile sanitare sunt precare. Această campanie se va derula la nivel naţional cu echipe mixte de control formate din medici şi inspectori sociali, în maternităţile şi secţiile de pediatrie în care au fost identificaţi copii aflaţi în situaţii de risc şi a căror situaţie medicală le permite externarea din unităţile sanitare şi dispunerea unei măsuri de protecţie specială.

Politistii din Fetesti au aplicat intr-o singura noapte 19 amenzi si au retinut un permis de conducere.
Pentru creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din municipiul Feteşti, dar şi din comunele limitrofe, politistii, au executat mai multe actiuni în noaptea de sâmbătă/duminică 10/11 noiembrie, în locurile şi zonele de interes operativ din mediul urban şi rural. Alături de poliţişti în acţiuni au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Echipele de control au legitimat 84 de persoane, din care 4 au fost conduse la sediul Poliţiei pentru verificări suplimentare şi au controlat 52 de autovehicule.
Totodată, pentru prevenirea activităţilor comerciale ilicite şi depistarea comercianţilor ce nu respectă legislaţia în domeniu au fost controlaţi 6 de agenţi economici, din care 2 cu profil de bar. Abaterile constatate s-au concretizat în 19 sancţiuni contravenţionale aplicate, cu amenzi ce depăşesc 5.000 lei.

Un copil de 12 ani a ajuns la spital, după ce căruţa în care se afla a fost acroşată violent de o maşină. Iancu P., de 71 de ani, din Cernavodă, conducea pe drumul naţional 22 C, dinspre Medgidia către Cernavodă şi, ajungând în localitatea Satu Nou, acroşează o căruţă, nesemnalizată, care se deplasa în aceeaşi direcţie de mers, condusă de Gabriel A.L.. În urma impactului, A.R.I., de 12 ani, care se afla în căruţă, a fost rănit. El se află acum în afara oricărui pericol.