STIRI 4 MARTIE



Din cauza datoriilor, 4 blocuri din Cernavoda risca ramana fara apa potabila. Este vorba despre blocul H4 de pe strada Cazarmii, Blocul H1 de pe strada Medgidiei, H4 de pe strada Avram Iancu si DS 25 de pe Aleea Florilor. Reprezentantii Raja spun ca măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la sistemul de alimentare cu apă potabilă. În urma primirii avizelor de debransare, majoritatea datornicilor, în doar câteva zile, îşi achită cea mai mare parte a restanţelor. În aceste condiţii, săptămânal sunt avizaţi sute de abonaţi cu restanţe, indiferent de statutul juridic al acestora. Cele 4 blocuri din Cernavoda insumeaza datorii de aproape 50 de mii de lei. Acestea   nu sunt nici măcar constituite in asociatii cu toate ca  în ultimii trei ani, au fost notificate si somate de zeci de ori pentru a intra în legalitate.  În cazul în care în termenul de cinci zile, proprietarii de apratamente din cele 4 blocuri nu încheie conventiile de faturare individuală sau nu-si achită debitele restante, vor fi debransati de la sistemul de alimentare cu apă. 

Consiliul Local Medgidia a aprobat repartiţia locuinţelor ANL, având în vedere lista de priorităţi. Lista aceasta se aprobă de două ori pe an în baza punctajelor acordate de către cele două comisii, respectiv: comisia de analiză a cererilor pentru locuintele de tip A.N.L şi comisia de analiză a cererilor pentru locuinţele sociale din fondul locativ de stat. Localnicii interesati trebuie sa depuna cereri la Centrul de Informare pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Medgidia. Pe baza acestor cereri se solicită documentele necesare în vederea intocmirii dosarului pentru obţinerea locuinţei. Se acordă punctaj în funcţie de criteriile stabilite  fiecărui solicitant. După aprobarea listei de priorităţi, in momentul in care se elibereaza o locuinta, se propune repartizarea ei.

Un bărbat de 27 ani, din judetul Calarasi, urmărit internaţional pentru tâlhărie şi omor a fost prins. Acesta comisese infractiunile in decembrie anul trecut in Spania, unde urmeaza sa fie extradat.  Mandatul european de arestare emis de autorităţile spaniole a fost dus la îndeplinire de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Călăraşi,  bărbatul respectiv fiind identificat, încătuşat şi încarcerat.

18 conducători auto au rămas pietoni în acest sfârşit de săptămână pe raza judetului Ialomita. În acest  week-end poliţiştii Serviciului Rutier au continuat acţiunile pe şoselele judeţului pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic daca incalca regulile de circulaţie.  Actele de indisciplină au fost sancţionate de către poliţişti  care au intocmit  5 dosare penale si   au aplicat peste 350 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, politistii au retras 8 certificate de înmatriculare şi au retinut 18 permise de conducere. Amenzi nu au primit numai soferii, ci si pietonii si carutasii.
Valoarea amenzilor  aplicate depăşeşte suma de 75.000 lei.


Veniturile mult prea mici ca să acopere toate cheltuielile unei familii i-au adus pe mai mulţi cetăţeni din oraşul Cernavodă în imposibilitatea de a-şi plăti facturile la apă. În aceste condiţii, cei de la RAJA au luat decizia de a-i debranşa joia trecută. Timp de 24 de ore în cartierul  „Colonie Tabără” apa nu a curs, ceea ce a declanşat un protest al oamenilor din acea zonă care totuşi nu aveau datorii la societate. Primăria Cernavodă a reuşit să stabilească un acord cu RAJA, astfel că locuitorii debranşaţi au avut din nou apă după 24 de ore de la sistarea acesteia. Însă situaţia s-ar putea repeta dacă  în termen de 15 zile cetăţenii nu vor încheia convenţii de plată individuală şi dacă nu îşi vor plăti măcar o parte din datorii.  

Fermierii vor fi impozitaţi doar pentru numărul de animale, păsări şi hectare de teren care depăşeşte limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile. Normele de venit au fost stabilite în Codul Fiscal pentru perioada cuprinsă între 1 februarie şi finalul anului 2013. Spre exemplu, potrivit Codului fiscal modificat, agricultorii care au maxim 10 oi şi capre, până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci, 100 de păsări de curte sau 50 familii de albine nu vor plăti impozit, potrivit Codului Fiscal modificat. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr şi hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoaselor pentru boabe şi pomi - 1,5 hectare, tutun - 1 hectar, legume cultivate în câmp şi viţă de vie pe rod jumătate de hectar, flori şi plante ornamentale - 0,3 hectare şi legume în spaţii protejate - 0,2 hectare.

În săptămâna 25 februarie – 1 martie în Liceul Tehnologic  CCF Fetești s-a desfășurat o amplă acțiune prilejuită de sosirea primăverii marcată prin simbolul său, mărțișorul. Așadar, sub motto-ul PRIMĂVARA VINE PENTRU TOȚI, elevii claselor a XI-a C și a XIII-a D, sub îndrumarea profesoarelor Țepeluș Ana și Constandache Violeta, au confecționat mărțișoare, dedicându-și timpul de după cursuri acestei activități care a urmărit două obiective – unul educativ și celălalt caritabil, prin voluntariat. Pentru a concretiza acest obiectiv caritabil, elevii au popularizat printre colegii lor inițiativa de a confecționa mărțișoarele și de a le valorifica, contra sumei de 1 leu, urmând ca suma colectată să fie donată Centrului de zi Lucia pentru copiii cu autism din municipiu. Activitatea s-a bucurat de succes în rândul tinerilor liceeni, reușind să se strângă aproximativ 400 de ron. Pe de altă parte, un număr semnificativ de mărțișoare a fost oferit, în spirit civic, doamnelor și domnișoarelor din Fetești, inclusiv în instituțiile publice. Ecoul acțiunii ne face să fim încrezători în puterea de schimbare pe care o au tinerii noștrii, care au reușit să sensibilizeze opinia publică în legătură cu o problemă de actualitate, cum ar fi autismul dar și cu tradițiile pe care doresc să le mențină vii și să le transmită bobocilor.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Ialomiţa avertizeaza ca in aceasta perioada creste riscul de producere a incendiilor cauzate de arderile necontrolate. Pompierii recomanda ca arderea vegetatiei uscate sau a resturilor vegetale adunate in urma curateniei de primavara sa se realizeze pe timpul zilei si in absenta vantului. Gramezile de vegetatie trebuie sa fie mici pentru ca arderea sa poata fi controlata si sa fie amplasate cat mai departe de locuinte, retele electrice sau conducte de gaz ori petrol. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ii sfatuiesc pe oameni sa nu paraseasca locul arderii fara sa stinga focul. Cei care nu respecta toate aceste masuri de precautie se pot alege cu amenzi de pana la 2500 de lei.