Stiri 26 februarie



De maine încep plăţile în agricultură. Este vorba despre plăţile naţionale complementare directe în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru cererile depuse în 2012, precum şi ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă.   De asemenea, in perioada urmatoare Ministerul Agruculturii va transmite pe circuitul de avizare actele normative elaborate în baza legii bugetului, necesare efectuării plăţilor în ce priveşte: schema de plată unică pe suprafaţă, subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură, plata primelor de asigurare si  ajutorul pentru ameliorarea raselor de animale.  Un comunicat al Ministerului arata ca incepând cu prima săptămână a lui martie, sprijinul acordat în baza acestor acte normative va fi virat în conturile fermierilor.


Saptamana acesta la Medgidia se va infiinta o asociatie pentru promovarea  afacerilor specializate în ecotehnologii. Primăria va infiinta aceasta asociatie cu sprijinul unor experţi olandezi în domeniul biogazului si al unor profesori de la  Universitatea Ovidius Constanţa. Aceasta se va numi „MedGreen”. Primarul Marian Iordache a spus ca  prin intermediul acestei asociaţii, administraţia locală va avea posibilitatea de a dezvolta afaceri specializate în ecotehnologii care sa  exploateze energia solare, sa valorifice potenţialului de biomasă si  energia valurilor şi a vântului

20 de fetesteni au fost prinsi ieri in timp ce furau fier vechi. Un localnic a sesizat Poliţia Municipiului despre faptul că mai multe persoane sustrag fier vechi din incinta unui agent economic aflat în lichidare.  La faţa locului s-a deplasat o echipă formată din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali care a depistat 20 de persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 60 ani, toate din Feteşti, ce sustrăgeau materiale feroase. Acestia intrasera in societate cu cinci carute in care incarcasera aproape 400 de kg de fier. Anchetatorii au ridicat în vederea continuării cercetărilor atelajele hipo şi uneltele folosite de suspecţi. Deşeurile feroase au fost ridicate în vederea confiscării pentru restituirea acestora către societatea prejudiciată.

Incepand de saptamana aceasta cailor si magarilor din judetul Constanta li se vor recolta probe pentru testarea privind anemia infectioasa. Conform specialistilor, acesta boala este infecto/contagioasa, virala si are o durata evolutiva lunga.  


Lipsa medicilor de specialitate este o problemă şi la nivelul Municipiului Feteşti. Pentru atragerea acestora, primarul Gheorghe Catrinoiu a iniţiat un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor facilităţi medicilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului Municipal ''Anghel Saligny''. Proiectul va fi suspus aprobării consilierilor locali în şedinţa ordinară de joi.  Darea în administrare Spitalului Municipal ''Anghel Saligny''  Feteşti a unor locuinţe de serviciu pentru a fi repartizate ca accesoriu al contractului de muncă medicilor de specialitate; Decontarea transportului la şi de la locul de muncă pentru medicii care nu au locuinţă în Feteşti în limita sumei de 1.000 lei/lună” sunt cele două articole care compun proiectul de hotărâre.
Pe ordinea de zi a şedinţei de JOI  se regăsesc în total 18 proiecte de hotărâri.

Meteorologii au anunţat pentru următoarele trei luni, temperaturi pozitive şi precipitaţii încadrate în mediile climatologice anuale. Conform prognozei în intervalul martie - mai, doar în Moldova temperatura aerului ar mai putea coborî sub zero grade. În restul teritoriului, valorile vor fi pozitive, iar cantităţile de precipitaţii se vor apropia de normele climatologice. Temperaturile medii de peste zi vor oscila între 5 grade Celsius, în Moldova, Maramureş şi Transilvania, şi 7 grade Celsius - în Banat. În timpul nopţii, numai în Moldova valorile vor fi sub pragul de îngheţ, în timp ce în Oltenia, Dobrogea, Maramureş, Crişana şi Banat se vor înregistra medii de 3-4 grade Celsius. În Dobrogea sunt prognozate cantităţi mai reduse de ploi (între 20 şi 40 l/mp), în timp ce în Moldova, Muntenia, Maramureş, Banat şi Oltenia, gradul de precipitaţii se va încadra între 65 şi 80 l/mp. Conform ANM, în mai, temperaturile medii lunare ale aerului vor ajunge la valori de 18 grade Celsius, în limite apropiate de cele multianuale în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Şoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii. Aceasta propunere de modificare a Codului rutier, a fost  lansată vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In prezent, doar 35 la sută dintre amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienţi. de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.) a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul MAI, cei interesaţi putând să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de zece zile.

Testarea Papanicolau gratuită, din cadrul Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a început şi în cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă, care a intrat de curând în acest program, Programul se adresează tuturor pacientelor de pe listele medicilor de familie din Cernavodă și localitățile limitrofe, fie că sunt sau nu asigurate. Analizele se efectuează la un laborator din Bucureşti şi apoi sunt transmise pacientelor şi medicilor de familie. Dacă rezultatele sunt bune, screeningul se încheie. Dacă rezultatul prezintă modificări, pacientele sunt îndrumate către medicul ginecolog şi se fac investigaţii suplimentare. Astfel, cernavodencele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, de la 1 februarie au posibilitatea să efectueze gratuit testarea Babeş Papanicolau la Spitalul Orăşenesc Cernavodă.

Începând cu 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cei care vor să înceapă un proces vor putea face acest lucru doar dacă participă, în prealabil, la o șță de informareprivind medierea. lucru înseamnă că se instituie obligațlegală pentru părțca, anterior declanșării acțîn instanță sau până la termenul dat de instanță în acest sens, să se prezinte la un mediator autorizat în vederea informării cu privire la posibilitatea soluțării diferendelor pe calea medierii, adică prin dialog șnegociere. Așadar, de la 15 februarie nu s-a impus obligativitatea medierii, ci a informării cu privire la această formă de soluționare a unui conflict. Informarea este gratuită, iar în urma discuției cu mediatorul îi va fi eliberat un certificat pe care reclamantul îl va prezenta judecătorului, legat de faptul că a luat la cunoștință. După ședința de informare, persoana care avea în plan declanșarea unui proces are două posibilități: să aleagă procedura propriu-zisă de mediere, respectiv semnarea acordului de mediere între părți și mediator urmată de derularea procedurii, sau să continue acțiunea în instanță. Dacă reclamantul refuză informarea despre mediere și nu prezintă judecătorului certificatul, i se va respinge cererea de chemare în judecată, ca inadmisibilă.